Keçi sütündeki başarısını Trakya ve Anadolu’ya taşıyor

Baltalı, Trakya'da 5 milyon euroluk yatırımla tesis kuracak

Bigpara Haber

Keçi sütü üretimi için Seferihisar'da 16 milyon dolarlık yatırım yapan Baltalı Gıda'nın sahibi Funda Baltalı, Trakya'da 5 milyon euroluk yatırımla tesis kuracak. Baltalı, 5 yıl sonra da Doğu Anadolu'da benzer bir çalışma hedefliyor.

Baltalı Gıda, Seferihisar'da 5 yılda yakaladığı ivmeyi önce Trakya, ardından Doğu Anadolu'ya yaymak için harekete geçiyor. Şirketin sahibi Funda Özer Baltalı, "Hayvancılık alanında yatırım yapmaya karar verdiğimde bu sektöre dair hiçbir bilgim yoktu. Çıkış noktamız şuydu: Biz tarım hayvancılık yapalım ama markalaşmanın önemini de inkar etmeyelim. Çünkü üretime katma değer şey veren marka. Keçi sütünü tercih etmemin nedeni de bu oldu. İnsan sağlığı için çok faydalı. Bazen müşterilerimiz bize doktor reçetelerini gönderiyorlar, reçetede Baltalı Keçi Sütü yazılmış. Bu güveni vermek önemli" dedi. 
 
kobiden.com'dan Ahmet Usman'ın haberine göre; sektörün bilinen isimlerinden Ahmet Arsan'dan destek aldığını belirten Baltalı, "Tesisimizin olduğu yerde babamdan kalan 11 dönümlük bir arazi vardı. Ben çevresinden de yerler aldım. Şu an 130 dönüm araziye sahibiz. Burada ayrıca 3 bin tane zeytin ağacımız var. İşe 150 hayvanla başladık. Alırken kan testi yapmamıza karşın bunların yarısı brucellalı çıktı. Aldığımız tedbirlerle burası ülkenin hastalıktan ari ilk keçi çiftliği oldu. Yakında AB onaylı ilk keçi çiftliği olacağız" diye konuştu.
 
"Yılda 3 milyon 650 bin litre süt işliyoruz"
 
Seferihisar'daki çiftliklerinin 16 milyon dolara malolduğunu dile getiren Baltalı, çiftliklerinde bin civarında keçinin bulunduğunu, yılda 3 milyon 650 bin litre süt işlediklerini belirtti. "Biz olgun peynir satıyoruz. Sütün çok olduğu dönemlerde ürettiğimiz peynirleri soğuk hava deposuna koyuyoruz" ifadelerini kullanan Baltalı, "Sütün az olduğu dönemlerde ise yalnızca günlük süt üretiyoruz. Keçi tereyağı raflara çıkmaya hazırlanıyor. Tereyağını üreteceğimizi söylediğimizde bir zincir mağaza bütün kapasitemizi almak istedi. Bir diğer ürünümüz kefir. Peynirde ise 11 tür üretim yapıyoruz. Yüzde 100 keçi sütünden kaşar yaptık. İzmir tulumu, labneh, Armola bunlardan bazıları. Lor peynirimiz var. Ayrıca peynirimiz Büş ile bu isimdeki Fransız peynirinin ithalatını engelledik. Yalnızca bitter çikolata kullanarak ürettiğimiz çikolatalı keçi sütü çocuklardan büyük ilgi görüyor" bilgisini verdi. Yoğurt üretmeyeceklerini belirten Baltalı, "Doğal yoğurt bir odadan diğerine taşırken bile kıvamını kaybeder. Biz bunun için dünyada da örneği olmayan ‘Kolay Yoğurt' isimli bir ürün çıkardık. İçinde yoğurt kültürü olan bu ürün probiyotik özellikli süt diye içebildiği gibi ideal sıcaklıkta ısıtıp bekleterek yoğur haline de getirebiliyor" dedi.
 
Trakya'daki tesis 2 yıl içinde kurulacak
 
Keçi sütü üretmek isteyen kişilerin kendisine ulaştığını vurgulayan Baltalı, özetle şu ifadeleri kullandı: "Bugün bizim çiftlik kurmamıza gerek yok, bunu yapacak çok sayıda girişimci var. Fakat sütü kim alacak. Çünkü keçi sütünü inek sütü fiyatına almak istiyorlar. Oysa bu mümkün değil. Biz de Trakya'da şişeleme hattı ve küçük bir pilot mandıradan oluşacak bir tesis kuracağız. Türkiye pazarının yüzde 65'i Marmara'da. Tesis 5 milyon euroya malolacak ve burada günlük 15 ton süt işlenebilecek. Böyle bir tesis Trakya'da keçi yetiştiriciliğini de geliştirecek. 5 yıl sonra Doğu anadolu'da aynı projeyi farklı şekilde geliştireceğiz."
 
"Rusya pazarı için hazırız"
 
Azerbaycan, Kıbrıs ve Kuveyt'e ihracat yaptıklarını ifade eden Funda Özer Baltalı, "Hedefimiz Rusya pazarı. Bunun için tedarik anlaşmalarımızı şimdiden yaptık. Bu pazarda aksaklık yaşanır ve mayıs ayında hala açılmamış olursa, alternatiflerimiz var. Günlük 1.5 ton süt ihraç etmeyi hedefliyoruz. Yani satışlarımızın yüzde 15'i. ABD'den talepler geliyor. ABD çok büyük ve çok uzak bir pazar. Rusya problemi çözülemezse ABD pazarında şarküteri kanalında faaliyet gösteren çok seçilmiş bazı noktalara yine kendi markamızla ürün vereceğiz" dedi.

Diğer Sektör Haberleri