KDV, ÖTV oluyor

Bigpara Haber
Her 100 liralık verginin 20 lirasını oluşturacak Özel Tüketim Vergisi, 1 Temmuz`da başlıyor. 2. el otolarda vergi kalkarken, dayanıklı tüketime yüzde 8 ÖTV gelecek

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile birlikte Türk vergi sistemi yeni bir yapılanmaya girecek. Yeni dönemde her 100 liralık verginin 20 lirası ÖTV`den gelecek. Nisan ayı sonuna kadar yasalaşması beklenen olan ÖTV, 1 Temmuz ya da 1 Ocak`tan itibaren vergi sisteminde yerini alacak. Gelirler Genel Müdürlüğü, ÖTV taslağı konusundaki çalışmalara hız verdi. Bu ay sonuna kadar Başbakanlığa gönderilmesi planlanan ÖTV düzenlemesinin, IMF`ye verilen taahhüt çerçevesinde nisan ayı içinde yasalaşması gerekiyor.

Yeni vergi, sigara ve alkollü içeceklerde ek vergi, Tütün Fonu, Malul, Şehit, Dul ve Yetimleri Fonu, Eğitim, Gençlik Spor ve Sağlık Hizmetleri Vergisi ve Federasyonlar Fonu`nu, otomotivde taşıt alım ve Ek Taşıt Alım Vergisi ile Çevre Fonu`nu, akaryakıt ürünlerinde ise akaryakıt tüketim vergisi ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu`nu ortadan kaldıracak.

Yeni düzenleme ile akaryakıt ürünlerine maktu, diğer ürünlere ise oransal vergi konulması planlanırken, KDV`de yüzde 26 ve yüzde 40`lık oranlar da devreden çıkacak. Böylece KDV`de IMF`nin `kaldırılsın` dediği yüzde 1`lik oran ile yüzde 8 ve yüzde 18`lik 3 oran uygulamada kalacak. Halen yaş ve ağırlığa göre vergilemeye tabi tutulan otomotivde motor silindir hacmine göre vergilemeye geçilirken, bu alanda vergi kaybı olmaması için mevcut taşıt alım, ek taşıt alım, Çevre Fonu ve yüzde 18`in üzerindeki KDV`ler, aynen ÖTV`ye dönüşecek. KDV oranı yüzde 26`dan 18`e düşecek olan beyaz ve elektronik eşyaya da yüzde 8 ÖTV konulacak. Bu oran gerekirse yüzde 10`a kadar yükseltilecek.



--------------------------------------------------------------------------------



Siyasetçi korkudan artık peruk takıyor

Arjantin`de ekonominin dibe vurmasıyla `gemiyi batırmakla` suçlanan siyasetçiler zor günler yaşıyorlar. Nefret ve alay konusu haline gelen Arjantinli siyasetçilerin sokağa çıkamaz hale geldiği bildiriliyor. Eylemcilerden korkan Arjantin siyasetçileri artık mümkün oldukça evlerinde kalmaya, zorunlu durumlardaysa kılık değiştirerek sokağa çıkmaya dikkat ediyor. Koyu renkli güneş gözlükleri, yüzü karanlıkta bırakan şapkalar ve görünümü değiştiren perukların Arjantinli politikacılar ve eşleri arasında bugünlerde çok revaçta olduğu bildiriliyor. Eski başkanlık sözcüsü Juan Pablo Baylac`ın tanınmamak için saçlarını saman sarısına boyattığı bildiriliyor. Öte yandan Arjantin Senatosu, ülkenin yeniden IMF yardımı alabilmesinin başlıca şartlarından sayılan 2002 bütçesini onayladı.

Diğer Ekonomi Haberleri