Kaynak temininde iki alternatif yöntem

Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır

Bigpara Haber

Borsa İstanbul, şirketlere pay halka arzı yoluyla finansman temininin yanı sıra, sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır. Bu çerçevede, borçlanma aracı ihracı da, şirketlerin finansmana erişiminde önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

Özel sektör tahvili ve finansman bonosu, varlığa dayalı menkul kıymet, kira sertifikası ihraçları şirketlerimize bir yandan daha uygun koşullarda borçlanma imkanı sağlarken, bir yandan da finansman kaynaklarını çeşitlendirme ve borçlanma vadelerini uzatma imkanı sunmaktadır. Böylece şirketlerimiz, banka limitlerini kullanmadan, uzun vadeli ve teminatsız borçlanma imkanlarına erişebilmektedirler.

Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası, kamu menkul kıymetlerinin ikinci el işlemlerinin yanı sıra özel sektör borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının şeffaf, etkin ve organize bir piyasada işlem görmesini sağlayarak borçlanma araçlarına ve kira sertifikalarına likidite kazandırmakta, yatırımcılara güvenli bir yatırım ortamı sağlamakta, şirketlerin daha ucuz maliyetle borçlanabilmelerini mümkün kılmaktadır.

Borçlanma Araçları Piyasası’nda özel sektör şirketleri tarafından yapılan ihraçlar özellikle son yıllarda enflasyon ve faiz oranlarının düşük seyretmesiyle birlikte büyük oranda artış göstermiştir. Özel sektör şirketlerimiz son üç yılda yaklaşık olarak yıllık ortalama 50 milyar TL’lık borçlanma aracı ihraç ederek kaynak temin etmişlerdir.

Bu artışın bir nedeni de, borçlanma araçlarının ihracında halka arz yöntemi dışında, şirketlerimizin “Nitelikli Yatırımcıya İhraç” yöntemini kullanabilmeleridir. Borçlanma aracı ihracına yönelik olan bu yöntemde şirketler, Sermaye Piyasası mevzuatının halka arz yönteminde aradığı bir çok belge ve süreçlerden muaf olarak bono, tahvil, kira sertifikası vb. borçlanma araçlarını 4 ila 6 hafta gibi kısa bir sürede tüm gereklilikler yerine getirmek suretiyle borçlanabilmelerine imkanına sahiptirler.

Kira Sertifikası İhraçları Hızla Artıyor

Kira sertifikaları ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişen, önümüzdeki dönemde finansal piyasalar içerisinde çok daha fazla yer alması beklenen bir finansal enstrüman olarak göze çarpmaktadır.

İhraç eden açısından faizsiz borçlanma imkanı sunan kira sertifikaları, faize hassasiyeti olan yatırımcıların birikimlerinin de ekonomiye kazandırılması açısından büyük önem taşımaktadır.

Hazine Müsteşarlığı’nın ihraç ettiği kira sertifikaları dışında özel sektör tarafından 2012 ve 2013 yılları ile 2014 yılının ilk 10 ayında ihraç edilen kira sertifikalarının toplam tutarları sırasıyla 662, 463 ve 852 milyon TL’dir.

Diğer Halka-Arz Haberleri