`Kayıtdışına çıkıyoruz, hapishane teşviki verin`

Bigpara Haber
TOBB Sanayi Odaları Konseyi ve TÜSİAD`ın ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi`nden de (TİM) hükümete uyarı geldi. Faiz oranlarının yüksekliği ve aşırı değerli Türk parasından yakınan ihracatçılar dün düzenlenen başkanlar kurulu toplantısında sektörel sorunlarını ekonomi yönetimiyle paylaştı.
5 puanlık vergi indiriminin halen uygulamaya geçmediğini ve kayıtdışı işçi çalıştırana hapis cezası öngörüldüğünü kaydeden ihracatçılar, Sektör kayıtdışına itiliyor. Sizden artık hapishane teşviki istiyoruz, cezaevine düşersek bari oradaki koşullarımızı iyileştirin diye konuştu. İhracatçılar şubat sonu itibarıyla sadece cam sektöründeki istihdamda yüzde 12 azalma olduğunu, bu rakamın yüzde 30`a çıkmasının öngörüldüğünü bildirdi.


Vergi teşviki istediler

TİM Genişletilmiş Sektörel Başkanlar Kurulu Toplantısı dün gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu`nun katıldığı toplantıda 23 sektör temsilcisi yer aldı. Toplantıda aktarılan bazı talep ve eleştiriler şöyle:

  • İstihdam paketi ve SSK işveren primindeki 5 puanlık indirime ilişkin takvim açıklanmadı. Koşullar iş dünyasını kayıtdışına itiyor.
  • Birçok sektörde küçülme var.
  • Hapis cezası gibi polisiye önlemlerle kayıtdışı önlenemez. Vergisini düzenli ödeyen teşvik edilsin. Örneğin tekstil gibi emek yoğun sektörlerde 12 ay düzenli vergi ödeyenler 1 ay vergiden muaf olsun.
  • Yatırım indirimi yeniden uygulamaya geçsin.
  • Bölgesel teşvikten vazgeçilsin. Kritik sektörler, hangi ilde yatırım yaparsa yapsın teşvik edilsin.
  • Merkez Bankası`nın ciddi faiz indirimi yapması noktasında umutlu değiliz. Eximbank kredilerinin koşulları iyileştirilsin.
  • Diğer Genel Haberleri