Kayıtdışı işletme güdük kalır

Bigpara Haber

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, kayıtdışında çalışan bir işletmenin gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi. Gelir İdaresi Başkanlığı ve Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen, `Kayıtlı Ekonomiye Geçiş` konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuşan Unakıtan, `Böyle işletmeler güdük kalacak, hatta işler kötü giderse şirketi kapatmakla her zaman karşı karşıya kalacak. Bana bazı işletmeler veya sektörler geliyor. `Biz artık sektör olarak kayıtlı ekonomiye geçeceğiz` diyorlar. Biz de onlarla işbirliği yapıyoruz. Onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz` dedi. Unakıtan, bütçe açığı konusuna da değinerek, `Bütçe açığının GSMH`ye oranı 2006 sonunda yüzde 1`in altında olacak` dedi.

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp da, ekonomideki bütün ögelerin kayıt içinde olması durumunda Gelir Vergisi oranının yüzde 4, sosyal güvenlik kesintilerinin de yüzde 8`den daha az olacağını bildirdi. Bu arada toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bredenkamp, gelir artırıcı önlemler yerine harcamaların kısılması gerektiğini, rakamların bunu gösterdiğini belirterek `Özellikle sağlık sektöründeki harcamalar çok fazla arttı. O noktada yeni önlemler alınabilir. Sosyal güvenlik ve sağlık tarafından harcamalar kısılmalı` dedi.






Kaçağın boyutu 5 milyar dolar

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, kayıtdışı ile mücadelenin bir maliyeti olduğunu, ancak bu maliyetin uzun dönemde elde edilecek faydalar karşısında çok önemsiz kaldığını bildirdi. Sabancı, Türkiye`de bazı firmaların kayıtdışında kalmanın getirdiği bazı maliyet avantajlarıyla ayakta kalabildiğini vurguladı.

TOBB`DAN VERGİ ELEŞTİRİSİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, getirilen yüksek vergilerden dolayı çeşitli sektörlerdeki kaçağın boyutunun 5 milyar dolara ulaştığının tahmin edildiğini vurgularken, `Düşünmeden edemiyoruz (acaba yüksek oranda vergi koyarak, kaçakçılık teşvik mi edilmekte)` dedi.

Diğer Genel Haberleri