Katılım Ortaklığı Belgesinin Yankıları

Bigpara Haber


-Devlet Bakanı Ve Başbakan Yardımcısı Yılmaz: -Ab Tarafından Açıklanacak Raporun, Genel Hatları İle Bizim Tarafımızdan Kabul Edilebilir Bir Rapor Olacağı İnancındayım -Türkiye, Tam Üyelik Müzakerelerine Hazır Olsaydı, Katılım Ortaklığı Belgesine Gerek Kalmazdı

ANKARA (A.A) - 08.11.2000 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, AB Komisyonu ile yapılan görüşmelerin fevkalade olumlu geçtiğini belirterek, AB tarafından açıklanacak raporun, genel hatları ile bizim tarafından kabul edilebilir bir rapor olacağı inancındayım dedi. Yılmaz bu arada, soru üzerine Türkiye, tam üyelik müzakerelerine hazır olsaydı, zaten katılım ortaklığı belgesine gerek kalmazdı şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye ile Bulgaristan 14. Dönem KEK mutabakat protokolünün Dış Ticaret Müsteşarlığı`ndaki imza töreninde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yılmaz, bir basın mensubunun, Brüksel`de bugün açıklanacak katılım ortaklığı belgesinde, Türkiye`nin tam üyelik müzakerelerine hazır olmadığı yolunda bir hüküm bulunduğunu ifade etmesi üzerine, katılım ortaklığı belgesinin Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakerelerinin başlayabilmesi için şartları belirten bir belge olduğunu vurguladı. Türkiye`nin tam üyelik müzakerelerine hazır olması durumunda zaten bu belgeye gerek kalmayacağına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti: Belgede, kısa dönemde tam üyelik müzakerelerinin başlatılması için Türkiye`nin yerine getrimesi gereken hususlar bulunuyor. Belge bugün resmen bize iletilecek. Değerlendirdikten sonra kamuoyuna açıklayacağız.

Belge konusunda bir liderler zirvesi yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Yılmaz, şöyle konuştu: Olabilir, yarın Bakanlar Kurulu`nda da ele alabiliriz. Ama önce bizim değerlendirme yapmamız lazım. Eğer katılım ortaklığı belgesindeki hususlar bizim tarafımızdan kabul görürse, o zaman ulusal planımızı hazırlayacağız. Bu plan, bizim hedeflerimizi ortaya koyacak. Katılım ortaklığı belgesindeki hususuların kabul görmemesi halinde izlenecek yolun sorulması üzerine de Mesut Yılmaz, olumsuz bir gelişmeye ihtimal vermiyorum. AB komisyonu ile yapılan müzakereler fevkalade olumlu geçti. Raporun, genel hatları ile bizim tarafımızdan kabul edilebilir bir rapor olduğuna inanıyorum şeklinde konuştu.

Öte yandan Türkiye-Bulgaristan KEK protokolünün imzalanma saati, 12.00 olarak açıklanmasına karşın, protokol metnine son şeklinin verilememesi ve hazırlanamaması nedeniyle imza saat 12.20`de gerçekleşti. İmza töreninden sonra ise Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer ile Bulgaristan Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Evgeni Chachev, üçlü görüşmeye geçtiler.

Diğer Politika Haberleri