Kartet’e ’şerh’ koyan üyenin görev süresini uzatmamışlar

Bigpara Haber
Devleti zarara uğrattığı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporuyla belgelenen Kartet’e, devletçe sağlanan ayrıcalıklar konusunda yeni skandal belgeler ortaya çıktı.

Kuzey Irak’a elektrik ihraç etsin diye, Kartet’e 4.2 sentten elektrik satan EÜAŞ, aynı elektriği, bir kamu kuruluşu olan TETAŞ’a 4.5 sentten satıyor. Üstelik EÜAŞ, elektriğin kilovatsaatini 2005 yılında 4.59 sente, 2006 yılında ise 4.52 sente maletti. 2003-2006 dönemi boyunca TETAŞ’tan 6.2 sente elektrik satın alan Kartet için geçen yıl mart ayında özel yasa değişikliği yapıldı. TETAŞ’ı by-pass eden Kartet, Nisan 2006 tarihinden bu yana EÜAŞ’tan elektriğin kilovatsaatini 4.2 sentten almaya başladı.

ALINAN KARAR UYGULANMADI: Hürriyet’in ulaştığı ikinci önemli belgede ise EÜAŞ’ın, Kartet’e elektriği 5.1 sentten satması gerektiği yer alıyor. EÜAŞ’ın 31 Ocak 2006 tarihinde aldığı yönetim kurulu kararında, 2006 yılında 1.5 milyar kilovatsaat elektriğin Kartet’e 5.1 sent birim satış fiyatından satılması kayda geçti. Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Bütün ve üç yönetim kurulu üyesi Ahmet Akçay, Edip Yılmaz, Ahmet Dere’nin imzalarını taşıyan bu karar hiç uygulanmadı.

ÖNCE KABUL ETMİŞLER: Bu arada Kartet’e üç yıl 6.02 sentten elektrik satan TETAŞ yönetimi 22 Aralık 2003 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla Kartet’in talep edeceği miktara göre kademeli olarak, 4.5 ile 4.8 sent arasında elektrik satmayı kabul etti. 33-70 no’lu bu kararda TETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Duran Gökkaya ile yönetim kurulu üyeleri Selahattin Çimen, Adnan Özdemir, Yusuf Tülek, Nevzat Bahran ve Ayhan İsen’in imzaları yer alıyor. Ancak yönetim kurulu üyesi Adnan Özdemir, o dönem Hazine hesaplarına göre ortalam enerji alım maliyetinin 5.02 sent olacağını belirterek, 4.5 sentten satılırsa TETAŞ’ın zarara uğrayacağını bildiriyor.

ŞERH KOYUDU, GÖREVDEN ALINDI: Özdemir ayrıca, Kartet’in TETAŞ’a ait enerjiyi ikili anlaşma olmadan anlaşması usulsüz bir biçimde çektiğini vurgulayarak, kamu zararı doğduğunu bildirdi. TETAŞ’ın bu kararı Özdemir’in bu muhalefet şerhiyle EPDK’ya gitti EPDK da TETAŞ’a Fiyat oluşturulmasını yeniden değerlendirin diye cevap yazdı. EPDK’nın bu uyarısı üzerine Kartet’e satılan elektriğin fiyatı 8.02 sent olarak belirlendi. Ancak TETAŞ’ın yönetim kurulu üyelerinin tamamının görev süresi uzatılırken, sadece şerh koyan Özdemir’inki uzatılmadı.

Diğer Genel Haberleri