Kardemir, Almanya`dan Mardinli Ortak Buldu

Bigpara Haber

Mardin`li işadamı Şeyhmuz Özmen`in de ortak olduğu Alman P&T Teknoloji ve Jacops Enerji Firmaları Türkiye`de yapacakları rüzgar enerjisi yatırımıyla ilgili Kardemir AŞ ile ortak anlaşma imzaladı. Alman P&T firması ortaklarından Mardin`li işadamı Şeyhmuz Özmen`in girişimleri sonucu Alman firmalarınca Türkiye`de rüzgar enerji santrallarının kurulmasına dönük çalışmalar hızlandırıldı. P&T ve Jacops firmalarınca Türkiye`de kurulacak olan rüzgar enerjisi santralları ile Düzce`de yapılacak olan fabrikayla ilgili ön anlaşma imzalandı.

P&T, Jacops firmalarının yetkilileriyle Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Sencer İmer arasında imzalanan ön anlaşmaya göre, Düzce Organize Sanayi Bölgesi`nde satın alınan 100 dönümlük alan üzerinde 2001 yılında fabrika kurulacak.

Anlaşmayla, rüzgar enerjisini üreten makinaların pervaneler hariç tüm parçaları Kardemir`de (Karabük Demir Çelik Anonim Şirketi) üretilecek ve montajı da Düzce`de kurulacak fabrikada yapılacak.

Düzce Valisi Fikret Güven, yaptığı açıklamada, Almanların Türkiye`ye yapacağı bu yatırımın önemli olduğunu ve Düzce için bir moral kaynağı olacağını söyledi.

Düzce`nin kirli sanayi ve çevresel kirliliği olan yatırımlara kapalı olduğunu ve yapılacak olan rüzgar enerjisi yatırımının çevre kirliliği yaratmayacağını kaydeden Vali Güven, kurulacak olan fabrikayla 200 kişiye iş imkanı sağlanacağını bildirdi.

Vali Güven, bu yatırım rüzgar enerjisi ile ilgili önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye için atılımdır dedi.

Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sencer İmer, Alman firmalarıyla yaptıkları ön anlaşma çerçevesinde, Kardemir`de rüzgar enerji santralları da kurulacağını söyledi.

Kardemir`in ihtiyacı olan enerjiyi kurulacak olan santrallardan temin edeceğini belirten Doç. Dr. İmer, şöyle devam etti:

Alman firmalarıyla yaptığımız ön anlaşmayla rüzgar enerji santrallarını biz üreceğiz. Bu makinalar Dücze`deki fabrikada monte edilecek. Kardemir`de kurulacak olan santralla da enerji ihtiyacımızı karşılayacağız. Yapılacak olan yatırımlarla ilgili Türkiye`nin cebinden para çıkmayacak. P&T firması üretilecek enerjiyi satacak ve bir süre sonra da santralları bize devredecek. Bu yatırımla enerji ihtiyacımız sağlanacağı gibi imalat imkanı da sağlamış olacağız. Bu yatırım Türkiye-Almanya arasında bir köprüdür.

P&T ortaklarından Jens Peters de, yapılan ön anlaşmadan çok mutlu olduklarını belirterek, Bu anlaşmayla Türkiye`de dostlar kazandık. Biz Türkiye`de başka alanlarda da yatırımlar yapmak istiyoruz dedi.

P&T Firmasının Türk ortağı Mardinli işadamı Şeyhmuz Özmen, rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerji olduğunu ve çevre kirliliği yaratmadığını söyledi.

Gökova`nın temizlenmesine talip olduklarını da kaydeden Özmen, izin verilmesi halinde P&T firması olarak Gökova`yı kurtarırız. Biz buna talibiz. Bunu da 2 yılda tamamlarız dedi.

Özmen, rüzgar enerji santrallarıyla ilgili 3 milyar dolarlık proje hazırladıklarını ve Türkiye`nin 85 ayrı noktasına ölçüm cihazları yerleştirdiklerini söyledi.

Ölçümlerin 1 yıl süreyle devam yapıldığını ve alınan sonuçlara göre; enerji santralı kurulup kurulmamasına karar verileceğini belirten Özmen, Türkiye`deki denizler üzerinde de platformlar kurarak rüzgar enerjisi üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Özmen, Türkiye`nin potansiyelini değerlendirmesi halinde ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacağı gibi satabileceğini de ifade ederek, Türkiye`nin şu anda rüzgardan elde edebileceği enerjinin sadece 50`de birini değerlendirdiğini söyledi. (DÜNYA)

Diğer Piyasa Haberleri