KapitalFX uzmanları Fed toplantısını yorumladı

Herkesin faiz artırımı beklediği Aralık Fed toplantısına yaklaşık 3 ay kaldı. Peki Fed’in bütün dünyayı yakından ilgilendiren Aralık toplantısında bizleri ne bekliyor?

Bigpara Haber

Piyasa Yellen’in faiz artırımının etrafından dolaşmasına alıştı. “Faiz artışı verilere bağlı” cümlesi 2 yıl önce iş yapardı, ancak artık pek etkilemiyor. Şartlar, Aralık FOMC’sinde 2015 Aralık FOMC’sinden çok da farklı bir anlam taşımayan bir faiz artışına işaret ediyor. Küresel riskler, enflasyon, Başkanlık seçimleri dene dene 2016 da bitti ve yola “4 faiz artırımı” söylemiyle çıkılan bu sene neredeyse faiz artışı bile denemeyecek bir faiz artışıyla bitiyor. Uzun dönem faiz projeksiyonlarının düşmesi de artık Fed’in de normalleşme konusunda bazı şeylerin farkına yavaş yavaş varmaya başladığını gösteriyor.

Ekonomik veriler yerinde sayıyor. Enflasyon yaratılamıyor. Ücret artışları istikrara girmiş değil. Harcama ve tüketime ilişkin öncü göstergeler de istikrar kazanamamaktadır. ABD’de hane halklarının ekstra tüketime yönelebilmeleri için gelirlerdeki artışın istikrar kazanması şart. İstihdam piyasasındaki iyileşme söylemi artık bir anlam taşımıyor. Nitelikli, kaliteli istihdamın ücret artışlarıyla desteklenerek bireylere harcama gücü kazandırması, bunun da talep üzerinden enflasyona baskı yapması şart.

Haberin Devamı

Küresel faizlerin bu kadar düşük olduğu, ABD ekonomisinin büyüme beklentilerini karşılamadığı ve küresel büyümenin baskılandığı bir ortamda Fed’in bu kadar geç yapacağı bir faiz artırımına çok bel bağlamamak gerekir. Donald Trump ABD Başkanı seçilirse zaten ortada Janet Yellen diye bir Fed Başkanı olmayacağından Aralık faiz artırımı bile olmayabilir. Fed üyelerinin konuşmaları yine takvimlerde çok yer işgal ediyor. Bu yüzden Fed faiz artırımı fiyatlaması Aralık’a kadar bir şekilde devam eder. Yani dolarda değerlenme eğilimi Aralık’a kadar görebiliriz. Fed Aralık’ta gerçekten faiz artırdığında ise dolarda değer kaybı bekliyoruz. Aynı Aralık 2015’te olduğu gibi.

*** SPK onaylı KapitalFX, gelişmiş teknolojik alt yapısı ve donanımı, Forex piyasaları konusunda profesyonel ve deneyimli kadrosu, güçlü sermaye yapısı ile sektörde üst sıralarda yerini almak üzere yola çıkmış bir aracı kurumdur.

Haberin Devamı

KapitalFX ‘in müşterlerine özel yayınladığı ücretsiz günlük analizler için e-mail adresini bırak >>>

ilandır

 

Diğer Genel Haberleri