Kapasite kullanımı yüzde 80.5`e çıktı

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan artarak yüzde 80.5`e yükseldi

Bigpara Haber

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan artarak yüzde 80.5`e yükselirken, bir önceki aya göre ise 1.4 puan azalma gösterdi.

CNNTURK

Kapasite kullanımı, bu yılın temmuz ayında ise yüzde 81.9 düzeyindeydi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İmalat Sanayinde Eğilimler 2007 Ağustos Ayı sonuçlarını açıkladı.
 
Bu yıl ağustosta imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 87.1, özel sektörde ise yüzde 79.4 oldu.
 
Geçen yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 94.1, özel sektörde yüzde 77 olarak belirlenmişti.
 
Faaliyet kollarına göre
 
İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre ağustosta kapasite kullanımı en yüksek sektör, yüzde 88`le kağıt ve kağıt ürünleri imalatı oldu.
 
Kapasite kullanım oranları, ağaç ve mantar ürünleri imalatında yüzde 86.4, metalik olmayan diğer mineral madde imalatında yüzde 86.3, kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında yüzde 85.9, ana metal sanayinde yüzde 85.5, giyim eşyası imalatında yüzde 84, tekstil ürünleri imalatında yüzde 82.9, plastik- kauçuk ürünleri imalatında yüzde 81.5 olarak tespit edildi.
 
Ağustos ayında kapasite kullanım oranları, elektrikli makina cihaz imalatında yüzde 81.1, diğer ulaşım araçları imalatında yüzde 84.6, mobilya imalatında yüzde 80.3 olarak belirlendi.
 
Tam kapasite ile çalışamama nedeni
 
Bu yıl ağustosta, iç pazardaki talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışamamasının yine en önemli nedeni olarak gösterildi. Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralandı.
 
İç pazarda talep yetersizliği yüzde 47.1 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 16.1 oranında etkili oldu.
 
Mali imkansızlıklar ile hammadde yetersizliği, yerli mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 3.7`şer ve ithal mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 2.3, işçilerle ilgili meselelerin yüzde 1.8 oranında etkili olduğu belirlendi.
 
Eylül ayı beklentileri
 
İşyerlerinde ağustos ayı üretim miktarı yüzde 2.8 gerilerken, eylül ayında da üretim miktarının yüzde 8.6 artacağı bekleniyor.
 
Eylülde işyerlerinde satış miktarının yüzde 6.7, satış fiyatları ile hammadde fiyatlarının yüzde 0.4`er artacağı öngörüldü.

Diğer Genel Haberleri