Kapasite Kullanımı Düşüyor

Bigpara Haber
Kapasite kullanımında mayıs ayından bu yana yaşanan düşüş eğilimi eylül ayında da devam etti. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), eylül ayı kapasite kullanımını yüzde 73.3 olarak açıklarken mayıs ayından bu yana yaşanan düşüş de yüzde 3.8`e ulaştı.


Kapasite kullanımı mayıs ayında yüzde 77.1, haziranda yüzde 76.7, temmuzda yüzde 76.2, ağustos ayında da yüzde 75.8 olarak gerçekleşmişti. DİE`nin 581 işyerinde yaptığı Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketine göre, bu yılın Eylül ayında işletmelerin tam kapasite ile çalışamama nedenleri arasında yüzde 43.8`lik oran ile iç pazarda talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. Söz konusu ay, tam kapasite ile çalışamama nedenlerinden dış pazarda talep yetersizliği yüzde 13.2 ile ikinci, mali imkansızlık yüzde 3.3 ile üçüncü olurken, bunu yüzde 2.7 ile yerli mallarda hammade yetersizliği, yüzde 1.9 ile işçilerle ilgili meseleler ve yüzde 0.9 ile de ithal mallarda hammade yetersizliği izledi.


Öte yandan, DİE, işyerlerinin üretim, yurtiçi satış, satış fiyatları ve hammadde fiyatları konusunda Ekim ayı beklentileri ile ilgili bir değerlendirme de yaptı.
Yapılan değerlendirmeye göre, Ekim ayında, üretimde, işyerlerinin yüzde 50.5`i artış, yüzde 11.1`i ise azalış bekliyor. Söz konusu ay, yurt içi satışlarda ise aynı işyerlerinin yüzde 46.5`i artış, yüzde 12.2`si azalış, satış fiyatlarında yüzde 36.7`si artış, yüzde 11.7`si ise azalış beklentisi içinde bulunuyor. Hammadde fiyatları konusunda da işyerlerinin yüzde 57.2`si artış, yüzde 1`i azalış olacağı görüşünü belirtti. (DÜNYA)



Diğer Ekonomi Haberleri