***STP*** STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları
***STP*** STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları
Bigpara Haber
***STP*** STRATEJİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.( Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları )
Türkçe
Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları
Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
.
Bildirim İçeriği
Açıklamalar
Fonun maruz kalabileceği risklerin ölçümünde kullanılan yöntemler şunlardır:
Fonun yatırım stratejisi ile yatırım yapılan varlıkların yapısına ve risk düzeyine uygun bir risk yönetim sistemi oluşturulmuştur.
Risklerin ölçülmesinde uluslararası kabul görmüş, düzenlemelerde yer verilen standart ve gelişmiş istatistik yöntemler kullanılır. Hesaplamalar izleyen günlere ait risk tahminini içerdiğinden, tahminlerin isabetliliği sonradan gerçekleşen değerler ile karşılaştırılarak günlük olarak izlenir.
Piyasa Riski: Fonun piyasa riski ölçümünde Riske Maruz Değer Yöntemi kullanılır. RMD hesaplamasında tek taraflı %99 güven aralığı, 1 günlük elde tutma süresi, 250 iş günü gözlem süresi kullanılır. RMD, fonun değerinin normal piyasa koşulları altında ve belirli bir dönem süresinde ve güven aralığında maruz kalabileceği en yüksek zararı ifade eden değerdir.
Kredi Riski: Fon portföyüne dahil edilmesi planlanan ve kredi riski taşıyan finansal ürünler için, ihraççının kredi verilebilirliği incelenir. Fon portföyüne dahil edilmek istenilen kredi riski taşıyan ürünlerin ihraççısı için kredi derecelendirme kuruluşları Moody's, S&P veya Fitch tarafından verilmiş kredi notu değerlendirilerek fon portföylerine dahil edilir. Kredi notu bulunmayan ihraççılar için kredi verilebilirliğin izlenmesini sağlayacak kredi ölçüm sistemleri kullanılabilir. Kredi riskinin ölçümünde ihracı gerçekleştirilen şirketler hakkında yeterli derecede mali analiz ve araştırma yapıldıktan sonra şirketler, uygulamada nicel ve nitel kriterlerden oluşan etkin bir derecelendirme sisteminden geçirilmektedir. Borçlanma araçlarını ihraç edecek şirketler için nicel kriterler şirketin kârlılığı, borçluluk oranı, öz sermaye büyüklüğü, sektöründeki Pazar payı gibi ölçülebilir değerlerden oluşurken nitel kriterler firmanın kurumsal yönetişimi ile ilgili bağımsızlık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve profesyonel yönetim gibi ölçülebilir olmayan değerlerden oluşmaktadır.
Karşı Taraf Riski: Fona dahil edilmesi düşünülen, borsa dışı türev araç ve swap sözleşmelerinin karşı tarafın, denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum vb.) olması, Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinin 32. maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması, objektif koşullarda yapılması, adil fiyat içermesi, fonun fiyat açıklama dönemlerinde güvenilir ve doğrulanabilir bir yöntemle değerlenmesi, fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir ve sona erdirilebilir nitelikte olması zorunludur.
Borsa dışında taraf olunan türev araç ve swap sözleşmeleri nedeniyle maruz kalınan karşı taraf riski, piyasaya göre ayarlama (mark to market) yöntemi ile hesaplanan toplamın fon toplam değerine oranlanması ile elde edilir.
Karşı taraf riski, forward ya da swap gibi ürünler için bağlı bulundukları finansal endekse göre pozitif ya da negatif değer alabilir. Forward ve Swap ürünler için karşı taraf riskine esas olan rakam günlük olarak elde edilen kar zarar rakamlarının toplamıdır (karlar pozitif, zararlar negatif olarak ele alınır). Opsiyon işlemleri için karşı taraf riskine esas olan değer opsiyonun değeridir. Opsiyon değerleri alım opsiyonlarında pozitif, satım opsiyonlarında negatif olarak ele alınır. Ürünler karşı taraf riski hesaplamasında alındıkları kuruma göre hesaplamaya dahil edilir. Her bir kurum ve ürün tipi ile hesaplama yapılarak bulunan değerler kurum bazında netleştirilerek pozisyon büyüklüğüne ulaşılır. Kurum bazında netleştirildikten sonra ulaşılan pozitif pozisyon büyüklüğünün fon toplam değerine bölümü ile karşı taraf riski değerine ulaşılır ve ulaşılan karşı taraf riski negatif olamaz.
Likidite Riski: Fon portföyünde yer alan finansal varlıkların geçmiş işlem hacimlerine likidite stres senaryosu uygulanarak her varlık için ayrı ayrı günlük likit miktar hesaplanır. Portföydeki tüm varlıkların likit kabul edilen kısımları kümüle edilip fon toplam değerine oranlanarak portföyün likidite oranı hesaplanır.
Operasyonel Risk: Şirket faaliyetleri içerisinde operasyonel risk unsuru yaratmış ve yaratması beklenen tüm konular başlıklar halinde listelenir. Bu listede operasyonel risklerin olma ihtimali ve riskin gerçekleşmesi durumunda etkileri de yer alır. Ayrıca riskin meydana gelmemesi için alınması gereken tedbirler de belirtilir. Söz konusu liste, Şirket çalışanlarına duyurulur ve yeni durumlara karşı devamlı güncellenir. Ayrıca operasyonel risk kapsamında, Şirket giderlerine yansıyan hatalı işlemlere ait veri tabanı da tutulmaktadır.
Fonun yasal ve mevzuat riskine konu olmaması bakımından yatırım kısıtlarının ilgili mevzuat, tebliğler, sözleşmeler, Yönetim Kurulu, Şirket prosedürü, Risk Politikası ve ilgili dâhili mevzuata uygunluğunun kontrolü ve gözetimi iç kontrol sistemi tarafından günlük olarak yerine getirilir. Ayrıca Fon'un kaldıraç limitine uygunluğunun kontrolü yine iç kontrol sistemi tarafından risk yönetim sistemince yapılan hesaplamalar dahilinde günlük olarak yerine getirilerek kaldıraç seviyesine ve limitlere uyum haftalık bazda raporlanır.
http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1159971
BIST