Kamu İhale Kanunu üçüncü kez değiştirilecek

Bigpara Haber
Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu`nda yeni İhale Kanunu`nun 2005`te yürürlüğe girmesi öngörüldü. FotoĞraf: Bülent Uzun/AA

AKP hükümeti, daha önce iki kez değiştirdiği Kamu İhale Kanunu`nu, ihalelerde gecikmelere yol açtığı gerekçesiyle üçüncü kez değiştirme ve 2005`te yatırımları hızlandırma kararı aldı

AKP iktidarı döneminde iki kez değiştirilen Kamu İhale Kanunu`nda (KİK), kamu ihalelerinde gecikmelere yol açtığı gerekçesiyle üçüncü kez de-
ğişiklik yapılacak. Maliye Baka-nı Kemal Unakıtan ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek arasındaki fon kavgasını, IMF`nin isteği doğrultusunda yapılan değişiklikte ısrar eden Unakıtan kazandı. Bakanlar Kurulu Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık beş saat süren bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu İhale Kanunu`nun kamu ihalelerinde çok büyük gecikmelere yol açtığını söyledi.
Yılbaşında çıkılması gereken ihalelere bile halen çıkılamadığını, kendi bakanlığına bağlı bazı ihalelerde 8-9 aylık gecikme olduğunu ifade eden Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan`ın Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen`e Kamu İhale Kanunu`nda yapılacak değişiklikler konusunda üçlü çalışma yapması talimatı verdiğini anlattı. Mehmet Ali Şahin, Başbakan, ihalelerde şeffaflık ilkesinden asla taviz verilmeden, ihalelerin hızlandırılmasını sağlayacak düzenleme yapılmasını istedi dedi.
Başbakan Yardımcısı Şahin, 1 Ocak 2005`ten itibaren yeni ihale kanununu yürürlüğe sokmayı ve 2005`te yatırımları hızlandırmayı düşündüklerini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Şahin ayrıca, Yatırım ve İstihdamın Teşviki Yasası`nda da bu hafta değişikliğe gidileceğini ve 5 yıllık teşvik süresinin yasanın yürürlüğe girdiği tarihten değil, gerçekleştirilen yatırımda üretime geçildiği tarihten başlatılacağını kaydetti.


Unakıtan`ın dediği oldu
Cemil Çiçek ile Kemal Unakıtan arasında anlaşmazlık çıktığı için TBMM Genel Kurulu`ndaki görüşmeleri yarım kalan özel fonlar ve özel ödeneklere ilişkin yasa tasarısının Perşembe günü görüşüleceğini bildiren Bakan Şahin, tasarının Plan Bütçe Komisyonu`ndan çıktığı şekliyle yasalaşacağını söyledi. Maliye Bakanlığı`nca hazırlanan tasarı, kaldırılan fonlardan kaynaklı diğer birçok özel gelir ve özel ödenekle birlikte Adalet Bakanlığı`nın yaklaşık 150 trilyon liralık özel gelirinin de bütçeye aktarılmasını düzenliyor. İhtiyaç duyulan kaynağın ise Maliye Bakanı`nın oluruyla ilgili bakanlığa aktarılmasını öngörüyor. Cemil Çiçek, yatırımlarının aksayacağı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı`na ayrıcalık tanınmasını istemiş, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise bu isteğe karşı çıkmıştı. Şahin`in verdiği bilgiye göre, Adalet Bakanı Cemil Çiçek`i ikna etmek amacıyla söz konusu düzenlemeye, ihtiyaç duyulan kaynağın Maliye Bakanı`nca ilgili bakanlığa `acilen` aktarılacağı hükmü konulacak.


Aile hekimliği geliyor
Bu arada Bakanlar Kurulu aile hekimliği, tarım sigortası ve sinema filmlerinin desteklenmesini düzenleyen üç ayrı yeni yasa tasarısınıTBMMBaşkanlığı`na sunma kararı aldı. Bakan Şahin, Batılı ülkelerde başarıyla uygulanan aile hekimliğinin Sağlık Bakanlığı`nın en önemli projeleri arasında yer aldığını belirtti. Ailedeki bebeklerden en yaşlı bireylere kadar herkesin sağlığından sorumlu olacak aile hekimlerinin, sağlık sorunlarına önemli çözüm getireceğini ifade eden Şahin, tasarının hemen yasalaştırılarak bir ilde pilot uygulamaya başlanacağını ve gelecek yıl martta pilot uygulamasının beş ile çıkarılacağını söyledi. Şahin, 2005 Haziran`ından itibaren de yurt çapında aile hekimliği uygulamasına geçileceğini belirtti. Şahin, proje kapsamında ortalama 3 bin vatandaşa bir hekim görevlendirileceğini kaydetti.

Diğer Genel Haberleri