Kaçak `Kan` Rezaleti

Bigpara Haber
Yolcular aracılığıyla ülkeye sokulan kaçak kanlar, pazarlarda satışa sunuluyor. Kaçak tıbbi malzeme girişinde köprü görevini ise KKTC yapıyor.



Türkiye`deki kan rezaletinin boyutları büyüyor. Sağlık Bakanlığı korsan firmaların isimlerini açıklamaktan kaçınırken, yurtdışından çantada, cepte, yolcular aracılığıyla kolaylıkla kan ürünü girişi olduğu ortaya çıktı. Türkiye`de kanla ilgili yan ürünlerinin üretiminin yapılamaması nedeniyle yurtdışından ithal yoluna gidiliyor. Kanla ilgili tekeli elinde bulunduran Kızılay, sadece kan ürünü olarak serum üretimi yapabiliyor, Türkiye`de özellikle kan hastaları için kullanılan albumin, gamma globülin gibi ürünler ise tümüyle yurtdışından ithal ediliyor. Yurtdışında AIDS gibi bulaşıcı hastalıkların yaygın olması nedeniyle ithal ürünlerin kullanımı iyi kontrol edilmedikleri, menşei bilinmediği ve soğuk zincir kurullarına uygun olarak taşınmadığı takdirde risk taşıyor. Kan ürünü ithal etmek isteyen firmalar Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü`ne başvuruda bulunuyor. Müdürlük bünyesinde kurulan Kan Ürünleri Komisyonu`nun uygun görmesi ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi`nin incelemesinin ardından ruhsat verilip verilmemesine karar veriliyor.


BAŞKAN`IN İSYANI;

Yine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Sağlık Bakanlığı arasında sağlık alanında işbirliğine ilişkin olarak yapılan protokolün de, kaçak tıbbi malzemelerin girişinde Kıbrıs`ın köprü görevi olarak işlev gördüğü belirtiliyor.Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, Türkiye`de kan ürünlerinin üretimi yapılmadıkça kaçak ve korsan türün girişinin önlenmesinin zor olduğunu söyledi. Kızılay Genel Başkanı Gönen, konuyla ilgili şöyle konuştu:


Yolcu uçağa binip cebinde, çantasında kan ürünü getiriyor. Ürünler pazarlarda satışa sunulabiliyor. Bunun çözümü Türkiye`de kan ürünlerinin üretimini sağlamaktır. Bu amaçla KANSAŞ`ı kuruyoruz dedi.(SABAH)

Diğer Genel Haberleri