Kaçak elektriğin faturası 450 trilyon

Bigpara Haber
Ersümer, kaçak elektrik kullanımının abonelerin yüzde 10’una ulaştığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, şebeke kayıpları dışında kaçak elektrik kullanımının toplam tüketimin yüzde 10’unu aştığına dikkat çekerek, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ) bu yüzden yılda 400 - 450 trilyon lira kayba uğradığını bildirdi.

Bakan Ersümer, FP Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın yazılı soru önergesine karşılık verdiği yanıtta, TEDAŞ tarafından 2000 yılının kaçak ve kayıp kullanımının en aza indirilmesi konusunda ‘seferberlik yılı’ olarak ilan edildiğini anımsattı.

Ersümer, ilk on ayda 2 milyon 354 bin 656 abonenin tarandığını, bunların 219 bin 493’ünün kaçak elektrik kullandığının belirlendiğini kaydederek, 25 trilyon 247 milyar 881 milyon kaçak tahakkuku yaptıklarını belirtti.

Ersümer ayrıca abonelik koşullarını zorlaştıran İmar Yasası’nın adeta kaçak elektrik kullanımını özendirdiğini savunarak, yasa ile getirilen kısıtların kaldırılmasını istedi. Ersümer, İmar Yasası 31. madde ile getirilen ve büyük çapta kaçak elektrik kullanımına neden olan bu kısıtlamanın yıllar itibarıyla kaçak yapılaşmaya bağlı olarak kaçak elektrik kullanımının da büyümesine neden olduğunu söyledi.

‘Kredi bulamıyoruz’

Bakan Ersümer, elektrik enerjisi yatırımı için büyük boyutlu dış krediye gereksinim duyulduğunu belirterek, ‘Son 10 - 15 yıl içinde kamu sektörünün dış kredi bulmaktaki sorunları, hukuk ve bürokrasi yapısından kaynaklanan sorunların kronik hale gelmesi, ülkeyi yapılamayan ve geciken yatırımlardan dolayı enerji darboğazı noktasına getirmiştir’ dedi. Ersümer bu sebeple sorunun çözülmesi için kısa sürede işletmeye girecek yüksek maliyetli seçeneklere yönelmek zorunda kaldıklarını bildirdi.(MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri