Kaçağa toplu ceza

Bigpara Haber
Yılda 1.5 milyar dolarlık kaçak elektriğin faturası kayıtlı aboneye çıkıyor. Kimin bölgesinde daha çok kaçak kullanım varsa, o daha fazla para ödeyecek

Her yıl 1.5 milyar doları kaçak elektrik kullanımına heba eden Türkiye`de fatura vatandaşa kesildi. Bakanlar Kurulu`nun onayına gönderilen bölgesel elektrik tarifesi uygulamasına göre, Türkiye`nin 33 ayrı yerinde, 33 ayrı fiyat uygulanacak. En çok kaçak elektrik nerede kullanılıyorsa, orada yaşayan aboneler daha çok para ödeyecek. Örneğin İstanbul, Ankara veya Şanlıurfa`da elektrik fiyatları ortalama yüzde 6 artacak.

Yeni sistemi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş`nin (TEDAŞ) birlikte hazırladılar. Bölgesel Tarife Uygulaması`nda Türkiye 33 bölgeye ayrıldı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, konuyla ilgili bilgilendirme yaparak şunları söyledi:

`Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra fiyatlar iller bazında tespit edilecek. Fiyatlandırma, o illerdeki kayıp-kaçak oranları doğrultusunda yapılacak. Hiçbir il, diğer bölgenin avantaj ya da dezavantajını yüklenmeyecek. Fiyat artışı yaşayacak tüketiciler belli bir süre desteklenecek. Bunun için toplam 200 trilyon liraya ihtiyaç duyuluyor. Yeni fiyat tarifesi kabul edildiğinde,

33 bölgenin 10`unda fiyat artışı, 23 bölgede ise fiyat düşüşü olacak. Yeni tarife, sanayide fiyat düşüşü, özelleştirmede kolaylık ve kayıp-kaçakların azaltılmasını sağlayacak.

Günay `Bu uygulama eşitsizlik yaratmayacak. Çünkü gerçek eşitsizlik şu anki uygulamada var. Faturasını düzenli ödeyen tüketiciler, başkalarının gayri meşru kullandığı elektrik yükünü çekiyor` diye konuştu.


Diğer Genel Haberleri