Kâbus bitmedi, dünya diken üstünde

ABD ekonomisine ilişkin artan kaygılar dünyayı sarstı. Global dalga İMKB’de 571 puan düşüş yaratırken, faiz yüzde 24,65 oldu, avro 1,95’i zorladı.

Bigpara Haber

ABD ekonomisine ilişkin artan kaygılar dünyayı sarstı. Global   dalga İMKB’de 571 puan düşüş yaratırken, faiz yüzde 24,65 oldu, avro 1,95’i zorladı.


RADİKAL

Dünya ABD kaynaklı mortgage sıkıntılarının devam edeceği kaygılarıyla yeni bir satış dalgası yedi. ABD ve bankacılık krizinden etkilenmesi beklenen Asya borsalarındaki sert düşüş önce Avrupa ardından Türkiye’ye sıçradı.

Dolar avro karşısında tarihinde gördüğü en düşük seviye olan 1,6038’e gerilemesi, 145 dolarda direnen petrol ve 972 dolarla son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşan altın fiyatları da satış dalgasını kuvvetlendirdi.

Finansal piyasalara ilişkin kaygılar yüzünden dün Avrupa borsalarının bankacılık hisseleri önderliğinde son üç yılın en düşük seviyelerine kadar gerilemesi İMKB’de de satışları artırdı.  İMKB günü yüzde 1,59 düşüşle 35,254‘den kapattı.

Global dalga alternatif piyasaları da olumsuz etkiledi. Global piyasalarda tepetaklak olan dolar içerde de buna bağlı olarak günü 0,2 Ykr yükselişle  1,2220 YTL’den paritenin de desteğiyle avro ise dün 1,4 YKr artışla 1,9480 YTL’den kapattı.  Global kaygılar yüzünden gösterge faiz günü yüzde 0,23 yükselişle yüzde 24,65’ten kapattı.

ABD`NİN `HAYAT ÖPÜCÜĞÜ` YETMEDİ! Tıklayın…

Bu arada Fannie ve Freddie’nin batacağı korkusu yalnız ABD’yi değil Japonya’yı da sarstı. Japonya bankalarının Fannie ve Freddie’in çıkardığı tahvillerde yaklaşık 4.7 trilyon yen (44.3 milyar dolar) yatırımları bulunduğu açıklandı. Bu kaygı Asya borsalarında ciddi çöküşlere neden oldu. Japonya’da Nikkei endeksi yüzde 2,02, düştü.

Soros: Freddie son değil

Bu arada para sihirbazı George Soros, ABD’nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac ile ilgili krizin sonuncu olmayacağını söyleyip, “Bu vaka sonuncu değil. Yıl boyunca süren küresel mali piyasalardaki sıkıntı hayatımdaki en ciddi mali krizi gösterdi” dedi.

Diğer Genel Haberleri