Jest İçin İstifa Et

Bigpara Haber
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Cumhurbaşkanı Sezer`in, şartla salıvermeye ilişkin yasayı Anayasa`ya aykırı bulan görüşlerine katılmanın mümkün olmadığını söyledi.


Türk, şartla salıverme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasanın TBMM Adalet Komisyonu`nda görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Sezer`in, yasayı, gerekçede belirttiği gibi Anayasa`nın 104. maddeye dayanarak değil, 89. ve 104. maddelerine göre veto ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı`nın kanunu, ``bir yönüyle koşulsuz af niteliğinde`` gördüğünü kaydeden Türk, ancak benzeri bir düzenleme dolayısıyla Anayasa Mahkemesi`nin 91 ve 92 yılarında verdiği çeşitli kararlarda ``şartla salıverme ve af kurumlarını`` karşılaştırdığını söyledi. Bazı sonuçları bakımından şartla salıverme ile af arasında benzerlik bulunduğuna, özellikle şartla salıvermeden yararlanacak ``hükümlüde iyi hal ve ilgilinin isteğinin aranmamasının`` ortak yön olduğuna işaret eden Türk, şartla salıvermenin kendine özgü bir kurum olduğunu vurguladı.


İSTİFA SORUSU;

DYP Denizli Milletvekili Mehmet Gözlükaya, Hükümetin iade edilen yasayı tekrar getirmesini anlayamadığını ifade ederek, bu yasanın toplumun hiçbir kesimini tatmin etmediğini savundu. Gözlükaya, Cumhurbaşkanı Sezer`in yürütmenin durdurulması talebiyle yasayı Anayasa Mahkemesi`ne götürdüğünde, infazların ne olacağını sorarak, ``Yüksek Mahkeme, yürütmenin durdurulmasına karar verirse ve bu arada mahkumlar bırakılarsa, çıkacak hukuki sonucun sorumlusu kim olacak?`` diye sordu. Bakan Türk`ü hukukçu kimliği ve bir siyasetçi olarak her zaman takdir ettiklerini ifade eden Gözlükaya, ``Bu yasayı bir hukukçu olarak içinize sindiremediğinizi biliyorum. Acaba millete örnek olması için bir jest yaparak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?`` dedi. FP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin de, Adalet Komisyonu`nun kabul ettiği iki ayrı yasanın iki ayrı Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini belirterek, ``Komisyonumuzun 2 veto yemesi övünülecek bir şey değil`` dedi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Politika Haberleri