Japonya Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi

Japonya Merkez Bankası faizi eksi yüzde 0.1'e indirerek piyasaları şaşırttı.

Bigpara Haber

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugünkü toplantısında, negatif faiz politikası uygulamaya kararı aldı ve rekor büyüklükteki varlık alım programını devam ettirdi.

Guvernör Haruhiko Kuroda'nın başkanlığındaki kurul, dörde karşı beş oy ile, merkez bankasından tutulan cari hesaplara uygulanan faiz eksi yüzde 0.1'e düşürme kararı aldı.

Kuroda'nın, düşük ücret artışları ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş ortamında, sürdürülebilir bir enflasyon sağlama hedefine ulaşabilmesi zor görünüyor ve buna bağlı olarak, artan sayıda ekonomist BOJ'un bu yılın ilerleyen dönemlerinde ilave teşvik uygulamasına gideceğini düşünüyor. Kuroda'nın son aylardaki konuşmalarında defalarca dile getirdiği, fiyat hedefine ulaşabilmek için "ne gerekiyorsa yapılacağı" söylemi, enflasyon ve büyüme görünümleri daha da kötüleşirse test edilecek.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

BOJ, iki gün süren ve bugün sonuçlanan politika toplantısında, temel olarak Japonya devlet tahvilleri, borsada işlem gören fonlar (exchange traded fonları-ETF) ve gayrimenkul yatırım fonları alımları yoluyla, parasal tabanı yıllık 80 trilyon yen (677 milyar dolar) artırmaya devam etme kararı aldı.

BOJ'un karşı karşıya kaldığı zorluklar, kısmen petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin etkisi ile, enflasyon hedeflerini tutturmakta zorlanan gelişmiş ülke merkez bankaları ile aynı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yaptığı konuşmada, Mart ayındaki toplantıda teşviklerin artırılabileceğini işaret etti ve bankanın enflasyon hedefinin önemli olduğunu vurguladı.

Diğer Ekonomi Haberleri