Japonya beklentilerin altında büyüdü

Üst üste üçüncü bir çeyrek dönemde düşüş gösteren yatırımlar, şirketlerin likidite varlıklarını ekonomiye yatırmaya isteksiz olduklarına işaret ediyor

Bigpara Haber



Japonya’nın resesyondan çıkışı, şirketlerin beklenmedik şekilde yatırımları düşürmesi ve stokları aşığı çekmesi ile beklentilerden zayıf gerçekleşti.

Hükümetin revize edilmiş verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasıla yıllık bazda Aralık ayında sona eren üç aylık dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.5 genişleyerek yüzde 2.2’lik ilk tahminin altında kaldı. Toparlanmayı, geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşen satış vergisi artırımından kaynaklanan bir daralma takip etmişti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Üst üste üçüncü bir çeyrek dönemde düşüş gösteren yatırımlar, şirketlerin likidite varlıklarını ekonomiye yatırmaya isteksiz olduklarına işaret ediyor. Şirketler vergi artırımının ardından stokları tükettiler. Tüketici harcamalarındaki toparlanma, işverenlerin ücretleri yükselen yaşam maliyetlerinden daha hızlı artırmalarına dayanıyor.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. ekonomistlerinden Junko Nishioka, “Şirketler hala sermaye yatırımları ile ilgili agresif harcama yapmaktan çekiniyor. Yurtiçi piyasada ekonominin daha fazla toparlanması için kurumsal zihniyette bir toparlanma görmemiz gerekiyor” dedi.

İhracat, büyük üreticilerin zayıf yenden fayda sğlamaya devam etmesi ile büyümeye katkı sağladı. Ancak ithalat maliyetleri yükselerek pek çok küçük ölçekli şirketin üzerinde baskı yarattı

Diğer Ekonomi Haberleri