Japonlar Tekel ihalesinde 1.6 milyar dolar verebilir

Bigpara Haber
Japan Tobacco International`ın (JTI), uluslararası genişleme stratejisi çerçevesinde Tekel`in sigara birimine 1.6 milyar dolarlık teklifte bulunabileceği belirtildi.
Financial Times`a konuşan JTI Genel Müdürü Rio Suktujui, ihale koşullarının cazip olması halinde, teklif vermekte tereddüt etmeyeceklerini söyledi. Tekel özelleştirilmesinde teklif verme süresi 26 Eylül`de bitiyor. ÖİB Başkanı Metin Kilci`nin dün yaptığı açıklamaya göre Tekel`de alkollü içkiler ve sigara olmak üzere iki ayrı bölümde 9`ar tane şartname alındı.
Gazeteye göre, Japon hükümetinin sigara vergilerini yükseltmesiyle Japonya`da istediği kârı elde edemeyen JTI, kayıplarını yurtdışına açılarak telafi etmeyi amaçlıyor.
Tütün pazarında yedinci sırada olan Tekel, Türkiye`de sigara pazarının yüzde 60`ını kontrol ediyor. Tekel geçen yıl 870 milyon dolarlık ciro yaptı.

Tütünde dünya üçüncüsü
Dünyanın üçüncü büyük tütün firması olan JTI`nın ürettiği markalar arasında Camel, Mild Seven ve Winston bulunuyor. 120`den fazla ülkede satış yapan firmanın toplam net cirosu 2002`de 31.4 milyar dolar oldu.


Sözleşmesiz tütüne bir kerelik alım
Sözleşmesiz üretim yapan üreticilerin ellerinde kalan tütün, taban fiyatının yüzde 75`inden az olmayan bir fiyattan ve bir defaya özgü satın alınacak. TBMM Başkanı Bülent Arınç ile AKP ve CHP milletvekillerinin verdikleri yasa önerisi, Plan ve Bütçe Komisyonu`nda kabul edildi. CHP`nin verdiği bir değişiklik önergesinin kabul edilmesiyle de yasa önerisinde yüzde 50 olan alt sınır yarı yarıya artırılarak yüzde 75`e çıkarıldı.

Diğer Genel Haberleri