İyimserlik çıkışı

Bigpara Haber
ABD ile Süleymaniye krizi sonrası kurulan komisyon görüşmelerinin olumlu ilerlemesi ve IMF ile ilişkilerde iyileşme Borsa`ya 203 puanlık yükseliş olarak yansıdı

Piyasalar haftanın ilk gününde rahatlamış bir görüntü verdi. ABD ile Süleymaniye krizi sonrası kurulan komisyon görüşmelerinin olumlu ilerlediği haberleri ve IMF`nin 5. Gözden Geçirmesi ile ilgili beklentilerde görülen iyileşmenin etkisi tüm piyasalara olumlu yansıdı.

Güne alım eğilimli başlanan tahvil ve bono piyasasında gösterge niteliğindeki 18/08/2004 vadeli tahvilin ortalama bileşik faiz oranı cuma gününe göre 1.45 puan düşerek yüzde 50.16 seviyesine geriledi. Döviz piyasasında da benzer şekilde dolar kuru ilk etapta

1 milyon 390 bin lira seviyesine gerilerken gün sonuna doğru 1 milyon 385 bin TL`ye kadar indi. Eurotahvil piyasasında da etkili olan iyimserlik ile gösterge niteliğindeki 2030 vadeli Eurotahvil`in fiyatı 1 doların üzerinde artarak 103-104 dolar seviyesine ulaştı. Alternatif piyasalardaki gelişmelerin de etkili olduğu hisse senetleri piyasasında İMKB-100 Endeksi yüzde 1.95 değer artışı ile günü 10 bin 600 direnç seviyesinin üzerinde 10 bin 658`den kapattı.

İşlem hacmi özellikle faiz oranlarındaki düşüşün etkisi ile banka hisselerinde oluşurken, özelleştirme beklentileri ile holding hisselerinde de hareketlilik gözlendi. Türkiye ve ABD ortaklığında Süleymaniye krizi sonrası kurulmuş olan komisyon görüşmeleri devam etmekle birlikte konuyla ilgili bugün ya da yarın bir açıklama yapılması bekleniyor. Uzmanlara göre, beklentiler yönünde olumlu bir açıklama piyasadaki iyimserliği destekleyecektir.

Piyasaların önünde etkili olabilecek bir başka gelişme ise Hazine`nin bu haftaki 1.47 katrilyon TL tutarındaki itfasına karşılık düzenleyeceği 126 günlük bono ihalesi. Merkez Bankası nezdinde yaklaşık 5 katrilyon TL rezervi ile pozisyonu güçlü olan Hazine`nin borcunu kolaylıkla çevirmesi bekleniyor.


Diğer Genel Haberleri