İyi bir tedarikçinin 9 özelliği

Sürdürülebilir iş modelleri ve şirket karını artırmak için iyi bir tedarikçi ile çalışmak oldukça önemli. İşte iyi bir tedarikçinin 9 özelliği...

Bigpara Haber

Şirketlerin en can alıcı noktalarından birini ürün tedariği oluşturuyor. Satın alma süreçlerine yön veren ve karlı bir yapı için işine önem veren iyi tedarikçilerle iş birliği yapmak şart. Sürdürülebilir iş modelleri için iyi tedarikçilerle çalışmak hayati önem taşıyor.

Peki iyi tedarikçilerin özellikleri nelerdir?

1. TAKIM ÇALIŞMASI

Tedarikçilerin alıcılarıyla birlikte takım çalışması yapması ve ürün temininde en etkili stratejileri geliştirip yürürlüğe koyması ortaya kaliteli bir ürün ve süreç yönetimi çıkmasını sağlar.

2. PLANLAMA YAPMAK

Haberin Devamı

Ürün yönetimi ve tedariğinde en önemli konu planlama yapmak. Ürünün zamanında piyasaya girmesi ve yeterli stoklarla gelmesi tedarikçilerin iyi planlama ve organizasyon yetenekleri ile doğru orantılı.

3. ETKİLİ İLETİŞİM KURMA

İyi bir tedarikçi başarılı ilişki kurma yöntemlerini uyguladığında işini sürdürülebilir kılan en önemli özelliği de keşfetmiş demektir. Ürün tedariğinde iletişim her şeydir. İş birliği içerisinde olunan firmalarla ve üreticilerle güçlü ilişkiler kurmak bir tedarikçi için oldukça önemli.

4. REKABET BAŞARISI

Rekabetin her sektörde giderek arttığı bir gerçek. Rekabet gücünü elinde bulunduran tedarikçiler ise hem ürününe hem de mevcut ilişkilerine güvenenlerden oluşur. Rekabet gücü bir tedarikçinin pazar payını korumasındaki en önemli faktördür.

5. ESNEK BİR YAPI

Haberin Devamı

Esnek düşünce biçimi bir tedarikçinin olmazsa olmaz niteliklerinden biri olmalı. Son dakikada oluşan hammadde sıkıntısı veya iptal olan alım süreçlerinde esnek olmak ve B planını devreye sokmak tedarikçilerin sahip olması gereken özelliklerden biri.

6. TECRÜBE

Bir tedarikçinin piyasa şartlarını çok iyi bilmesi ve ileri görüşlü bir tutum sergilemesi tedarik planlaması yaparken başvurması gereken niteliklerin başında geliyor. Tecrübeli bir tedarikçi piyasa beklentilerini ve eğilimleri önceden tahmin etme yetisine sahip olmalı.

7. DOĞRU KAYNAKLARLA BAĞLANTI

Tedarikçiler kendi ürün ve hizmetleriyle alakalı olarak global anlamda bir bilgiye ve portföye sahip olmalı. Piyasanın değişken şartlarında doğru ürün ve hizmeti bulmak için doğru kaynak yatırımı yapmalı.

8. FİNANSAL ANALİZ

Haberin Devamı

İyi bir tedarikçi finansal anlamda güçlü özellikler taşımalı. Ürün ve hizmetin birim fiyat hesaplamalarından kar ve zarar oranlarına kadar olan her dengeyi ince bir şekilde hesaplamak iyi bir tedarikçinin olmazsa olmaz özellikleri arasında.

9. LİDERLİK VASFI

Tedarikçilerin lider ruhlu olmaları doğru yönetim ve kaynak planlaması açısından etkili sonuçlar sağlayabilir. Firmalar arasında adeta köprü niteliği taşıyan tedarikçiler alıcılarını her zaman doğru yönlendirmeli ve mutlu etmeyi bilmeli.

Diğer Sektör Haberleri