İTO`dan Afetzedelere Uyarı

Bigpara Haber
Depremde işletmeleri zarar gören ve bu zararları hasar tespit komisyonlarınca belirlenen işletmelerin yatarım, işletme ve taşınma kredisine başvuru süresi ay sonunda doluyor. 24 Haziran 2000 tarihinde dolan bu kredilerden yararlanma süresi İzmit Ticaret Odası`nın (İTO) başvurusu ile 31 Aralık 2000 tarihine kadar uzatılmıştı. Söz konusu kredilerden yatırım ve işletme kredisi, hasarlı olduğu belirlenen yatırımların, hasar tespit komisyonlarınca belirlenen hasar miktarının yüzde 50`sini geçmemek üzere 200 milyar liraya kadar kredi sağlandığı duyurulumuştu.


KOBİ`LERDE YARARLANABİLECEK;

Kredi tahsisinde işletmelerin teşvik belgeli olup olmadıklarına bakılmayacakları, fakat teşvik belgesi bulunan KOBİ`ler KOBİ teşvik belgelerinde yer alan kredi miktarını geçmemek üzere komisyon raporunda belirlenen hasar miktarları kadar ilave yatırım ve işletme kredisi verilmektedir.


TAŞINMA KREDİSİ;

Taşınma kredisinin işletmelerin taşınmasındaki nakliye, sökme, montaj gibi giderlerin yüzde 50`si oranında ve 100 milyar lirayı geçmemek üzere proje karşılığı tahsis edilebiliyor. Zarar gören işletmelerin yatırımlarını zemin etüdu yapılmış, depreme dayanıklı olduğu belirlenen yerlere taşınmaları veya organize sanayi bölgeleri, afet bölgesi dışında normal ve kalkınmada öncelikli yörelere komple taşınılması ve taşınılan yerde depreme dayanıklı inşaat yapmaları ve faaliyetlerini sürdürmeleri şartıyla taşınma kredisinden faydalanabilecekleri belirtiliyor.

GERİ ÖDEME;

Fon kaynaklarından kullanılacak kredilerinyatırım kredileri 2 yıl ödemesiz, toplam 5 yıl vadeli ve 7 eşit taksitte geri ödenmesi öngörülüyor. İşletme ve taşınma kredilerinin geri ödenmesi ise, 1 yıl ödemesiz, toplam 3 yıl vadeli ve 5 eşit taksit olarak işaret ediliyor. Yatırım kredilerinin yıllık faiz oranı yüzde 20, işletme ve taşınma kredilerinin yüzde 30 olacağı belirtilirken, faiz, ödemesiz dönem dahil her 6 ayda bir tahakkük ettirilerek tahisl ediliyor. Kredi Yatırımları Teşvik Fonu`ndan Ziraat, Halk, Vakıflar, Türkiye Kalkınma ve Sınai Kalkınma Bankası aracılığıyla sağlanabiliyor. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri