İtalyan Fiat 12 fabrika kapatıp Türkiye`de üretime yüklenecek

Bigpara Haber
Sıkıntıda olan İtalyan otomotiv devi Fiat, 2003-2006 döneminde geçerli olacak ‘Endüstri Atılım Planı’nı açıkladı. 12 bin işçinin çıkarılması ve 12 fabrikanın kapanmasını içeren planda, Türkiye, Polonya ve Rusya`da yoğunlaşma kararı yer alıyor.

Fiat Grubu, 2003-2006 yılları arasında geçerli olacak ‘Endüstri Atılım Planı’nında Türkiye`deki faaliyetlerini yoğunlaştırmayı kararlaştırdı. Dün açıklanan plana göre 12 bin 300 işçi çıkarılması yanında, 12 fabrikanın kapanması ve 2006 sonuna kadar 3 yeni model otomobil üretilmesi öngörülüyor. Şirket merkezinin bulunduğu Torino`da yapılan yönetim kurulu toplantısının ardından basının karşısına çıkan Fiat Başkanı Umberto Agnelli, ‘‘Şirket olarak bir kriz durumundayız ama bundan çıkmak için tüm olanaklara sahibiz. Kabul edilen atılım planı, yatırımlar önemli unsurlardır. Atılım planına tam güvenim var’’ dedi.

Açıklanan plana göre, Fiat`ın beklenen işçi çıkarma sayısı 2004 yılı sonuna kadar 12 bin 300 olarak gösterilirken, bunun 2 bin 800`ünün İtalya geri kalanının da yurt dışına ait olduğu belirtildi. 2002 yılının sonunda aldığı kararla İtalya`dan 11 bin işçisini çıkaran Fiat, bu kez yurtdışından çıkartacağı işçilerin büyük çoğunluğunu New Holland ve Case firmalarının birleşiminden doğan Cnh adlı tarım makineleri üreten şirketten yapacak.

KÜÇÜLECEK

Fiat ayrıca, çoğunluğu İtalya dışından olan 12 fabrikasını da yeni atılım planı çerçevesinde kapatacağını açıkladı. 2003-2006 yılları arasında 3.1 milyar Euro`luk maliyet indirimi yapacak olan Fiat`ın atılım planında, grubun 7 milyar Euro`luk küçülmeye gitmesi öngörülüyor.

Fiat`ın CEO`su Giuseppe Morchio ise atılım planı ile ilgili değerlendirmesinde, ‘‘Temkinli, gerçekçi, somut ve uygulanabilir bir plan. Bu bir başlangıç noktası, bitiş değil’’ dedi. Plan çerçevesinde Fiat`ın faaliyetlerinin Avrupa`da Türkiye, Polonya ve Rusya`da yoğunlaşacağını söyleyen Morchio, ‘‘Brezilya ve Çin`de de kuvvetleneceğiz’’dedi.

3 YENİ MODEL

2006 yılına göre hazırlanan atılım planıyla ilgili bilgi veren Morchio, Fiat Auto`nun, şu anda İtalyan otomobil pazarının yüzde 30.2`sine hakim olduğunu 2006`da bunun yüzde 32.4`e ulaşacağını öngördüklerini ifade etti. Morchio, 2006 yılı sonuna kadar araştırma, yeni teknoloji, ticari ağ ve yeniden yapılanma için toplam 19.5 milyar Euro`luk bütçe ayıracaklarını söyledi. 19.5 milyar Euro`luk bütçenin, 9.1 milyarı yeni üretimler, 7.9 milyar Euro`su araştırma ve gelişme çalışmaları, 700 milyon Euro`su ticari ağ ve 1.8 milyar Euro`su da yeniden yapılanmaya ayrılacak. Fiat ayrıca, 2006 yılı sonuna kadar 3 yeni model (Microcar, Multipla`nın yerine geçecek bir model ve 4X4 Lager jip) otomobil üretecek.

Diğer Ekonomi Haberleri