İtalya ve İspanya krizi atlatacak mı?

Krugman, İtalya ve İspanya`nın eurodan çıkma riskinin arttığını söyledi

Bigpara Haber

Nobel ödüllü ekonomist Krugman, İtalya ve İspanya`nın eurodan çıkma riskinin arttığını, ancak her iki ülkenin de bir şekilde bu krizi atlatabileceğini söyledi.

Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi`ndeki borç krizini kontrol altına alma konusunda sıkıntı yaşadığı sırada, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, İtalya ve İspanya`nın eurodan çıkma riskinin arttığına dikkat çekti.

Dün İsveç`in başkenti Stockholm`de konuşan Krugman, panik olmadığı sürece, tüm zorluklara rağmen bu krizi aşabilecek iki ülkenin yalnızca İtalya ve İspanya olduğunu söyledi. Krugman, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda`nın ise zarar yazmak zorunda kalacağını belirtti.

21 Temmuz`daki AB Zirvesi`nde alınmış olan bölgedeki kurtarma fonunun genişletilmesi kararının piyasaları sakinleştirme konusunda başarısız olmasının ardından, Avrupalı liderler yeniden borç krizinin çözümü konusunda sorun yaşıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise 16 Ağustos`taki ikili zirvelerinde 440 milyar dolarlık kurtarma fonunun genişletilmesi ve Euro Bölgesi`nde ortak tahvil çıkarılması önerilerini reddederek, öncelikle daha fazla ekonomik entegrasyonun gerektiğini savundu.

Bu ay 5 aydır devam eden 22 milyar euroluk tahvil alım programını sonlandıran Avrupa Merkez Bankası, 12 Ağustos`tan bu yana yeniden tahvil almaya devam etti. AMB`nin son yaptığı tahvil alımları,  geçtiğimiz hafta Euro döneminin rekor seviyelerini kaydeden 10 yıllık İspanyol ve İtalyan tahvillerinin getirisini yüzde 5`in altına geriletti.

İspanya`nın 10 yıllık tahvilleri dün öğleden sonra 4 baz puanlık artış kaydederek yüzde 4.94`e ulaştı. İtalya`nın 10 yıllık tahvilleri ise 3 baz puanlık artışla yüzde 4.93`ten fiyatlandı. Almanya`nın 10 yıllık gösterge tahvilinin getisi de 12 baz puan yükseldi.

Diğer Genel Haberleri