İşten Çıkarmada İlk Neden Kriz

Bigpara Haber
Ankara Ticaret Odası’nın anketine göre, işten çıkarmalarda ekonomik kriz baş sırayı alırken, bunu işletmeyle ilgili zorunlu nedenler izliyor.


Ankara Ticaret Odası (ATO) üyelerine yönelik olarak iş güvencesi yasa tasarısı konusunda bir anket düzenledi. 70 meslek komitesine mensup 422 üye üzerinde yapılan anketin sonuçlarına göre işten çıkarmalarda en önemli gerekçenin ekonomik kriz olduğu belirlendi. İşten çıkarmalarda ilk neden olarak “ülke genelinde ya da sektörde kriz ortamının varlığıönı gösteren işverenler, ikinci olarak da işletmeyle ilgili zorunlu nedenleri belirtti. İşverenler, ankete göre vergi yükünün artması, ağırlaşan ticari koşullar ve yeni teknoloji yatırımları sonucunda istihdamı azaltma yoluna gittiler.


MESİMLİK İŞÇİLİK DE ETKİLİ;

Ankete katılan üyeler üçüncü neden olarak da “iş bitirmeyi gösterdi. Bu başlık altındaki nedenler arasında da “mevsimlik işçiliğe konu işin tamamlanması ve “taşeronluğa konu işin tamamlanması bulunuyor. Anket sorusuna verilen dördüncü cevap da “çalışandan kaynaklanan nedenler başlığını taşıyor. Bu başlık altında toplanan nedenler ise şöye sıralanıyor:


İŞÇİYE BAĞLI KOŞULLAR;

“İş gereklerini yerine getirememek. Müşteriye kötü davranma. İşe konsantre olamamak. İş yerini maddi zarara uğratmak. İşyerine ve şirket malına zarar verici davranışlara uyarılara rağmen devam etmek. Ahlak dışı davranış, genel ahlak kurallarına uymamak. Düzensiz çalışmak, kötü giyinmek. Verilen işleri yapamamak, yapmamak, üretim verimini düşürmek. İş verimsizliği. Firma sırlarını rakiplere vermek. Hırsızlık, zimmete para geçirmek gibi yüz kızartıcı suçlar işlemek. Yıllık izin, mazeret izni ve ücretsiz izinlerin sürelerini ihlal etmek ve zamanında işe başlamamak. Mesai saatlerinde uymamayı, işe devamsızlığı alışkanlık haline getirmek. Diğer kurum çalışanları ile uyumsuzluk. İş ortamında kargaşaya yol açmak


ÖNLEMİ KRİZDEN ÖNCEDEN ALINMALI;

Sinan Aygün’ün başkanlığını yaptığı Ankara Ticaret Odası’nın anketinde elde edilen sonuçlar değerlendirilirken, yasa tasarısının işten çıkarma nedenlerine kanıtlama zorunluluğu getirmesi eleştirildi. Çalışma Bakanlığı’nın “kriz nedeniyle işten çıkarmanın kolayca kanıtlanabileceği iddiasının doğru olmadığı kaydedilen değerlendirmede, şöyle denildi: “1998 - 99 yıllarında yaşanan krizin varlığı, ATO ve diğer meslek kuruluşları tarafından ifade edilmesine rağmen görevde bulunan hükümet tarafından uzun süre kabul edilmedi. Ancak 1999 yılının Ekim - Kasım ayında ‘piyasalarda daralma’ olduğu kabul edildi. Bu örnekte olduğu gibi kriz ortamının resmi makamlarca onayı o kadar kolay değildir “İşverenin krizin hemen başında önelem alarak işçi çıkartması ve böylece rekabet gücünü koruması gerekir denilen değerlendirmede, getirilecek düzenlemenin “iş işten geçtikten sonra işçi çıkartmayı “haklı nedene dayandırdığı vurgulandı. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri