İşte SPK’nın yeni düzenlemeleri

SPK, halka açılan şirketlerin kötü performansı, yüklü ortak satışları ve rekor bedelli arttırımların...

Bigpara Haber

SPK, halka açılan şirketlerin kötü performansı, yüklü ortak satışları ve rekor bedelli arttırımların yatırımcıyı bezdirmesine seyirci kalmadı

Bu yıl başında göreve getirilen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ve yeni yönetimi, 12 Şubat’taki toplantıda tarihi kararlara imza attı. aradan 5 gün geçmesine rağmen kararlar hala basında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Radikal gazetesi konuyu geniş bir şekilde sayfalarına taşıdı. Özellikle son iki yıldır yatırımcıların büyük tepkisini çeken Galatasaray ’ın borsadaki operasyonlarına fren koyan SPK, halka arzlara ve sermaye arttırımları ile hisse satışlarına da çekidüzen getirdi. SPK ve İMKB ’nin başlattığı ‘Halka arz seferberliği’ kapsamında, son iki yılda özellikle Gelişen İşletmeler Piyasası ve Serbest İşlem Platformu’nda olmak üzere halka açılan 53 şirket büyük hayal kırıklığı yarattı. Söz konusu 53 şirketten 41’i halka arz değerinin altında işlem görürken, halka arz değerinin üstüne çıkan şirket sayısı 12’de kaldı. Geçen yıl şirketlerin bedelli sermaye arttırımları ile sağladığı kaynak 3.6 milyar dolar oldu.

Halka açılan şirketlerin kötü performansının yanı sıra bu şirketlerde gerçekleşen ortak satışları da yatırımcıların tepkisini çekmişti. Bazı şirketlerde, halka arzın ardından borsada işlem görmeye başladığı ilk gün, halka arz fiyatının altında bile büyük ortakların ciddi satışları gerçekleşti. SPK, yatırımcıların tepkisini çeken bir diğer konu olan bedelli sermaye arttırımlarına sınır getirdi. Başta Galatasaray olmak üzere, ana ortakların nakit olarak katılmayacakları bedelli arttırımları durdurdu.

84 şirkete dur dedi

SPK öncelikle daha önceki yönetimin, 84 şirketin borsada veya Serbest İşlem Platformu’nda işlem görmesine izin veren kararını yürürlükten kaldırdı. Kurul, halka arz öncesi yapılan bilanço makyajlarını engellemek için de bazı düzenlemeler yaptı. Buna göre paylarını ilk kez halka arz edecek ortaklığın ödenmiş/çıkarılmış sermayesinde son iki yıl içinde varlıkların rayiç değere taşınması suretiyle oluşan fonların bulunmaması şartı getirildi.

Kurul, fiyat aralığı yoluyla talep toplama yönteminde, tavan halka arz fiyatının taban halka arz fiyatının yüzde yirmi fazlasını geçemeyeceğini belirtti. Paylarını ilk kez halka arz edecek ortaklığın halka arz edilecek paylarının, halka arz fiyatı baz alınarak hesaplanacak piyasa değerinin yirmi milyon liranın altında olması durumunda, satılamayan payların tamamı için halka arza aracılık eden kuruluşların halka arz fiyatından yüklenimde bulunması zorunlu hale getirildi.

Kurul ayrıca, paylarını ilk defa halka arz edecek şirketlerde sermayede yüzde on ve üzeri pay sahibi olan ortaklar ile yönetimi elinde bulunduran ortakların, şirketin borsada işlem görmeye başlamasından itibaren hisseleri bir yıl halka arz fiyatının altında satamayacaklarını bildirdi.

Galatasaray’da sıkıyönetim

SPK’nın aldığı son kararlar Galatasaray’da büyük sıkıntıya neden oldu. Halka açık şirketin planlanan bedelli sermaye arttırımını yapabilmesi için getirilen çağrı zorunluluğu, mevcut fiyatlar dikkate alınırsa, kulübe 255 milyon lira civarında yük getirecek. Mali tablolarda futbolcu sözleşmelerine ilişkin fesih bedellerinin SPK hükümlerine aykırı olarak yeniden değerleme yöntemi ile değerlenmesi, mevcut yönetimin de başını ağrıtacak. Hükümlere aykırı olarak hesaplanan ve bilançoya yansıtılan değer artış fonu, aktif toplamının yüzde 42-44’ünü oluşturuyor.
SPK’nın yeni düzenlemeleri

Halka arz fiyat aralığında tavan fiyat, taban fiyatın yüzde 20 fazlasını geçemeyecek.

Halka arz öncesi bilançolara yapılan makyajlara fren getirildi.

Aracılık eden kuruluş elini taşın altına koyacak.

Ortaklar bir yıl süre ile arz fiyatının altında satış yapamayacak.

İhraççı elde ettiği fonun ne şekilde kullanıldığını açıklamak zorunda.

Yüzde 100’ün üzerindeki bedelli sermaye arttırımlarında çağrı zorunluluğu getirildi.

Bedelsiz bölünmeye 2 liralık hisse fiyat sınırı.

Diğer Döviz Haberleri