İşte Clinton`a Cevap

Bigpara Haber
Başbakan Ecevit, ABD Başkanı Bill Clinton`a gönderdiği cevabi mektupta AB`yi Avrupa Ordusu konusunda işbirliği yapmamakla suçladı ve destek istedi
Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa ordusunu veto etmeyin uyarısında bulunan ABD Başkanı Bill Clinton`a gönderdiği mektupta, NATO`nun 1999 Washington Zirvesi`nde aldığı kararları hatırlattı ve AB`yi işbirliği yapmamakla suçladı. Katılım Ortaklığı Belgesi ve IMF konusundaki şahsi gayretlerinden dolayı Clinton`a tesekkür eden Ecevit mektupta özetle şu görüşlere yer verdi:


Türkiye, AB`nin güvenlik ve savunma boyutunun NATO ile yakın işbirliği içinde geliştirilmesi taraftarıdır. Bu husustaki işbirliğinin parametreleri 1999 NATO Washinton Zirvesi`nde kararlaştırıldı. Buna göre AB`nin NATO planlama imkan ve kabiliyetlerine erişiminin AB üyesi olmayan Avrupalı müttefiklerin AGSK bağlamındaki faaliyetlere tatminkar katılımına bağlı olacağı hususunda mutabık kalmıştık. Ancak o tarihten bu yana bu tür düzenlemelerin planlanmasında AB işbirliği içinde olmamıştır. Bu bağlamda Washington Zirvesi`ndeki hassas dengenin korunması önem taşımaktadır. AB`nin AGSK düzenlemelerine katılım konusu çözülmeden AB`ye NATO`nun savunma imkan ve kabiliyetlerine sınırsız erişim sağlanması, Türkiye`nin kendi milli güvenlik çıkarlarını etkileyebilecek, AB operasyonları bağlamındaki rolünü zayıflatacaktır.


TÜRKİYE`NİN ÖNERİLERİ;

Bu çerçevede Türkiye`nin önerileri şunlardır:

Türkiye, AB`nin NATO planlama imkan ve kabiliyetlerine garantili erişim verilmesini kabul edebilir. Bunun karşılığında AB üyesi olmayan Avrupalı müttefiklerin AGSK`nın barış zamanındaki faaliyetlerine katılmaları sağlanmalıdır. Bu ülkeler NATO imkan ve kabiliyetlerinin kullanılacağı AB operasyonlarının karar süreçlerinde yer almalıdır. Bu hususlar NATO Dışişeri Bakanlarının yapacakları toplantının komunikesinde de yer almalıdır. Bu önerilerin transatlantik bağların güçlenmesine katkıda bulunacağına inanıyorum ve ABD desteğini beklediğimizi belirtmek istiyorum. (SABAH)

Diğer Politika Haberleri