İstanbul Havayolları Martta Yeniden Uçacak

Bigpara Haber

İstanbul Hava Yolları (İHY), 2001 yılı mart ayında yeniden uçmayı hedefliyor. Özel havayollarında yaşanan sıkıntılara bağlı olarak krize giren ve 24 Ağustos tarihinde 12 uçağını elinden çıkararak uçuşlarını durduran İHY, grubun sahip olduğu Antalya Jasminconti Otel, Belek Belconti Otel, Kıbrıs Salamisbay Conti Otel ve İstanbul Conti Otel`i satışa çıkardı. Borçlarını ödedikten sonra mart ayından itibaren yeniden İHY adıyla uçmayı planladıklarını belirten İHY Genel Müdürü Safi Ergin, Üç otelimizi satsak bize yeter. Otellerin satışıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. İki ay içinde konu neticeye kavuşur. İlk etapta 7 tane yeni uçak alacağız. Uçaklara başlangıç olarak 7 milyon dolar yatırım düşünüyoruz dedi.

Yeniden yapılanıyor

2000 yılı başında İHY`de bin kişinin görev yaptığını kaydeden Ergin, krizle birlikte 900 kişinin iş haddinin fesh edildiğini, bugün 80 kişilik yönetim kadrosuyla yeniden yapılanmaya yönelik çalışmalara hız verdiklerini söyledi.
İstanbul Havayolları`nın 15 yılda 20 milyon Avrupa yolcusunu taşıdığına dikkat çeken Ergin, İHY`nin dünyada tanınan bir marka olduğunu ve markanın devamına yönelik hazırlıkları hızlandırdıklarını belirtti.

Aynı isimle yeni hedefler

Yeniden uçuş için başka bir şirket kurmayı düşünmediklerini ifade eden Ergin 2001 yılından itibaren İHY olarak uçacağız. Çünkü yeni kurulan bir havayolunun çok Avrupa`da çok yoğun olan havaalanlarına uçma sansı yok. 15 yıldır faaliyet gösteren İHY`nin Londra Heatrow gibi birçok havaalanına uçma hakkı mevcut. Şu an hukuki haklarımızın yanında geçerli olan lisans ve ruhsatlara sahibiz. Bir de bizimle defalarca yolculuk eden ve memnun kalan yoğun müşteri potansiyelimiz mevcut diye konuştu. Ergin, 2001 yılında 1 milyon 750 bin, 2002 yılında ise 2.5 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini açıkladı.

Dosyalar Başbakanlık`ta

Özel havayolu sektörünün krizden çıkmasına yönelik hazırladıkları dosyanın Başbakanlık`ta olduğunu ifade eden Ergin, Önümüzdeki 2 hafta içinde konunun neticeye kavuşacağını düşünüyoruz. Yaşanan kriz nedeniyle sektördeki mevcut uçak kapasitesi 70`den 40`a indi. Özel havayolu şirketlerinin krizden kurtulması için 40 milyon doları parasal kredi olmak üzere 100 milyon dolarlık destek paketi istedik. Bu yıl yaşadığımı olumsuzluklar yüzünden 1.5 milyon turisti taşıyamadık. Bu da yaklaşık ülkemizin 1 milyar dolar gelir kaybına uğraması anlamına gelir. Aslında bu yıl ülkemize gelen 9.5 milyon turist sayısı 11 milyona ulaşabilirdi şeklinde konuştu.

Birleşmeler gündemde

Özel havayolu şirketleri arasında birleşmelerin gündemde olduğuna değinen Ergin, birleşmelerin fayda sağlayacağını söyledi. Birleşmelere yönelik devletin destek vermesi gerektiğinin altını çizen Ergin, Bugün bankaların birleşmesi için devlet destek veriyorsa, özel havayolları içinde destek vermeli dedi.

THY`nin özelleştirilmesine değinen Ergin, özelleştirme esnasında özel imtiyazlar verilmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Türk Havayolları`nın özelleştirilmesi sadece belirli bir gelir elde etmek anlamı taşımamalı. Yapılan özelleştirmede özel imtiyazlar verilmemeli. Eğer imtiyazlar verilirse, mevcut havayolu şirketlerini hepsini öldürürsünüz. Yani 9 milyon turisti taşıdığınız bir sektörde yabancı tekeli oluşur. (DÜNYA)

Diğer Genel Haberleri