İstanbul gece hayatının TÜSİAD’ı kuruldu: TURYİD

Bigpara Haber
Lacivert, Nispet, New Yorker, Margaux gibi gece hayatının önemli mekanlarının işletmecileri biraraya gelerek dernek kurdu. TURYİD`in amacı sektörün sorunlarını çözmek, dayanışmayı artırmak ve rekabeti daha saygılı bir düzeye çekmek.


Gece hayatının 11 önemli işletmecisi biraraya gelerek dernek kurdu. Kısa adı TURYİD olan, Turizm Restoran ve Kulüp Sahipleri ve İşletmecileri Derneği`nin resmi prosedürleri tamamlanmak üzere.

TURYİD`in amacı sektördeki kıyasıya rekabeti daha saygılı ve centilmence bir düzeye çekmek, üyeler arası dayanışmayı artırmak ve sektörün gelişmesi için çalışmalarda bulunmak.

Derneğe her işletme üye olamayacak. Mekanın büyüklüğü, masa-sandalye sayısı önemli değil ama mekanın temizliği, konsepti, servisi kalitesi ve tabelasından dekoruna kadar kurumsal kimliğini oluşturan kriterlere bakılacak. Dernek üyeliği aynı zamanda bir kalite göstergesi olacak. Plajlardaki mavi bayrak gibi, derneğe üye bir mekana giden kişi bilecek ki orada derneğin koyduğu asgari kalite ve hiyjen koşulları var. Derneğin üyelik aidatı yıllık 1 milyar lira.

KEYİFTEN PARA

Dernek Başkanı Erol Kaynar yeme-içme sektöründeki önemli bir eksiklikten yola çıktıklarını bu yüzden bütün işletmelerin olumlu yaklaştıklarını söylüyor.

‘‘Yeme-içme sektörü kendisiyle birlikte birçok yan sektörü besleyen önemli bir sektör. Üstelik çok yüksek oranda vergi ödüyoruz. Ama nedense başka sektörlerdeki kolaylıklar bizlere sağlanmıyor. Tam aksine `bunlar nasılsa keyiften para kazanıyor` gibi bir yaklaşım var. Bunu değiştirmek istiyoruz. İlk toplantının ardından bir de baktık ki bütün mekan sahiplerinin ortak sorunları var. Yıkıcı rekabeti azaltmamız, dayanışmayı artırmamız lazım. Vali Konağı Caddesi`nde güzel bir büro tuttuk. Önce İstanbul içinde sonra bütün Türkiye`de örgütlenmek istiyoruz.’’

Dernek kendine yeme-içme kültürüne katkıda bulunmak gibi bir misyon da yüklüyor. Türk ve Anadolu mutfağının geliştirilip tanıtılması için mönü ve tarifler hazırlanacak. Bir web sitesi oluşturulacak. Özel bir TV kanalında Alice`nin Türk versiyonu tarzı bir program hazırlanacak. Hiçbir yerde eğitimi verilmeyen komi gibi ara eleman yetiştirmek için kurslar açılacak.

TURYİD`in yönetim kurulunda kimler var?

Başkan: Erol Kaynar (HYP), Başkan Yardımcısı: Kemal Koç (Margaux), Genel Sekreter: Şerare Genç (Lacivert), Sayman: Ali Burdurlu, (Tike) Üyeler: Menmet Ali Açılmış (Q Jazz Bar), Can Koç (Nispet, Rock House), Mehmet Tuna (Şamdan), Ebru Köktürk (Hayal Kahvesi), Celal Şengör (La pergola), Ercan Caınmutlu (New Yorker), Barış Tansever (Sunset)

Diğer Genel Haberleri