İstanbul Anadolu yakası en ucuz elektriği alacak

Bigpara Haber
Kayıp - kaçak oranlarına göre belirlenen elektrik tarifelerine göre 33 bölgeden meskenlerde 11`inde, sanayide 10`unda fiyat artacak

Elektrikte bölgesel tarifeye geçişle ilgili karar, Bakanlar Kurulu`na sunuldu. Yeni tarifeye göre, sanayi ve meskende Türkiye`nin en ucuz elektrik fiyatları İstanbul Anadolu yakasında olacak. En pahalı fiyatlar ise Van, Bitlis, Hakkari, Şırnak, Siirt ve Batman`da yürürlüğe girecek. Bakanlar Kurulu, düzenlemenin bu ay içinde yaşama geçirilmesine karar vermezse yeni fiyatlar 1 Ağustos`tan geçerli olacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, 88 doğalgaz ve elektrik şirketine lisans verilmesi törenindeki konuşmasında, Türkiye çapında 33 bölgedeki fiyatları kayıp - kaçak oranlarını dikkate alarak belirlediklerini söyledi. Yeni tarifede, sanayide 10 bölgede fiyat artışı, diğerlerinde düşüş olacağını belirten Günay, 10 bölgenin beşinde ise fiyat artışı yüzde 6 civarında olacak dedi. Meskende fiyat artışı olacak bölgelerin sayısı ise 11. Türkiye fiyat ortalaması sanayide kilowaat saat başına 118 bin 590 lira, meskende 126 bin 500 lira olarak belirlendi.


Tüketiciye 200 trilyon liralık sübvansiyon
Elektrikte kayıp - kaçak oranları makul seviyelere düşene kadar fiyat artışı yapılacak illerde Enerji Piyasası Kanunu uyarınca sübvansiyon uygulaması öngörülüyor. Günay, 2003 için ihtiyaç duyulan rakamın 200 trilyon lira olduğunu kaydetti. Sübvansiyona Bakanlar Kurulu karar verecek. Günay Bu sayede fiyat artışı yaşayacak tüketicilerin belli bir süre desteklenecek dedi. Sübvansiyon uygulamasının ne şekilde işleyeceği netlik kazanmazken Hazine kaynak bulunması için çalışıyor.

Diğer Genel Haberleri