İsrail`e Kınama Var

Bigpara Haber
Arap zirvesinin kapanış bildirgesinde İsrail sertçe kınanmasına rağmen bu ülkeyle ilişkilerin kesilmesinden söz edilmediği için somut bir eylem planı ortaya konulmadı. Arap dünyası İsrail`e karşı eylemlerden kaçınırken Filistin halkı İntifadayı sürdürmede kararlı gözüküyor.


Ortadoğu`daki krizi görüşmek üzere Kahire`de hafta sonu yapılan Arap liderleri zirvesinin kapanış bildirgesinde İsrail sert ifadelerle kınanmasına rağmen bu ülkeye karşı etkin bir eylem planı gündeme getirilmedi. Arap Birliği`ni oluşturan 22 ülkenin liderinin katıldığı zirvenin dün yayımlanan kapanış bildirgesinde barbar İsrail`in Filistinliler`e yönelik katliamının BM savaş suçları mahkemesi tarafından yargılanması istendi.


Ayrıca BM`den, uluslararası gücün kurularak Filistinlilerin korunması talep edildi. Bildirgede ayrıca, Filistinlilere yardım için 1 milyar dolar tutarında iki fonun oluşturulması kararlaştırıldı. Karar uyarınca, Kudüs İntifada fonu 200 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olacak ve bu para çatışmalar sırasında ölen Filistinliler`in ailelerine verilecek. 800 milyon dolarlık El Aksa fonu ise Doğu Kudüs`ün Arap ve İslam karakterinin korunması için kullanılacak. Bu arada, Arap ülkelerinin İsrail`le ilişkilerini kesmemesini protesto etmek için Libya heyetinin önceki gün Kahire`den ayrılmasının ardından bildirgeye bu ülkenin temsilcisinin imza attığı bildirildi.



İSRAİL`i ETKİLEYECEK KARARLAR;

Arap dünyası, zirvenin en önemli maddesi olan, İsrail`le ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi konusunda ise temkinli bir ifade kullanmayı tercih etti. Bildirgede İsrail`le ilişkilerin kesilmesinden söz edilmezken sadece daha fazla normalleştirilmesi sürecinin kesintiye uğrayacağı ve bölgesel ekonomik işbrirliğine yönelik müzakerelerin sürdürülmeyeceği kaydedildi. Bildirgede, İsrail`in Filistin`le barış sürecinde geri adım atması halinde bu ülkenin Arap dünyasına yakınlaşma girişimleri engellenecektir denildi. Ancak gözlemciler bildirgedeki öneriler, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin 1979 ve 1994 tarihlerinde İsrail`le imzalamış oldukları barış anlaşmalarına tehdit oluşturmadığı için İsrail`i korkutacak bir durum olmadığına dikkat çekiyorlar.


Mısır ile Ürdün dışında halen az sayıda Arap ülkesinin İsrail`le alt düzeyde ilişkisi bulunuyor. Umman ve Katar 1994 yılında İsrail`le ticari ilişki kurdular ancak üç yıl önce ikili ilişkilerin normalleştirilmesi sürecini askıya aldılar. Dört yıl önce İsrail`le alt düzeyde diplomatik ilişki kuran Tunus hükümeti ise, İsrail`in ülkedeki ve Tunus`un İsrail`deki temsilciliklerini kapatma kararı aldı. Tunus resmi radyosunun haberine göre, Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, hemen uygulanacak karara gerekçe olarak, İsrail`in Filistin halkına yönelik giderek tehlikeli bir şekilde artan kanlı saldırıları ile silahsız Filistinliler arasında ölü ve yaralıların her geçen gün artması gösterildi. Tunus`un söz konusu büroları kapatma kararının, ileride Ortadoğu barış sürecinin olumlu ya da olumsuz gelişimiyle bağlantılı olarak değişebileceği belirtildi.


İNTİFADA YA DEVAM KARARI;

Filistin lideri Yaser Arafat ise, önceki akşam Mısır televizyonuna yaptığı açıklamada, İntifada hareketinin süreceğini ve kazanacağını söyledi. Arafat`tan sonra açıklama yapan Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo ise, daha yumuşak bir üslupla, tüm işgal topraklarında İsrail karşıtı gösterilerin süreceğini, gösterilerin barışçıl amaçlı olacağını vurguladı. Filistin hastane kaynakları da, önceki günkü çatışmalarda ölen Filistinli sayısını 5 olarak açıkladı. Gazze Şeridi ve Batı Şeria`daki çatışmalarda 200`den fazla Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.(FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri