İspanya ve Japonya Türk KOBİ'nin peşinde

Türkiye'de büyüme kararı alan Japon Kyocera ve İspanyol Soler&Palau Türk KOBİ'lerine göz dikti. Japon ve İspanyol firmalar, 2 Türk şirketini almak istiyor

Bigpara Haber

Son dönemde uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanma nedeniyle durgunluk yaşanırken, yabancı devlerin Türk şirketlerine olan ilgisi devam ediyor. Türkiye'de büyüme kararı alan Kyocera ile İspanyol sanayi şirketi Soler&Palau, Türk KOBİ'lerinin peşine düştü. Sabah Gazetesi'nden Kerem Ülker'in haberine göre; yaklaşık 70 bin çalışanı bulunan Japon devi Kyocera, İstanbul merkezli Bilgitaş Büro Makinaları firmasının ana hissedarı oldu. Türk şirketten ilk olarak yüzde 60 hisse alan Japon devi, ardından geri kalan yüzde 40'lık pay için masaya oturacak. 1982'de kurulan ve Türkiye'nin önde gelen doküman yönetimi çözümleri ve hizmetleri sunan firmaları arasında gösterilen Bilgitaş, Japon şirketin yanı sıra HP, MGI, Equitrac gibi firmaların da Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Ankara, İzmir ve Bursa'da şubesi bulunan Bilgitaş'ın Türkiye çapında 34 bayisi var. 

70 BİN ÇALIŞANI VAR 

Haberin Devamı

1959 yılında kurulan Japon devinin dünya genelinde yaklaşık 70 bin çalışanı bulunuyor. Geçen yılı 14.1 milyar dolarlık ciro ile kapatan şirket, cep telefonundan güneş enerjisine birçok alanda faaliyet gösteriyor. Forbes'in açıkladığı küresel 2.000 şirket sıralamasında 531'inci olan Kyocera'nın, farklı ülkelerde 230'dan fazla şirketi bulunuyor. Bir diğer ortaklık haberi ise İspanya'dan geldi. İspanyol Soler&Palau Ventilation Gorup, AFS İstanbul Fleksibil firmasının ana hissedarı olmak için görüşmelere başladı. İspanyol firma, AFS İstanbul'un yüzde 51'ini satın almak istiyor.1951 yılında Eduard Soler ve Josep Palau adlı iki mühendisin kurduğu şirket, ev ve sanayi tipi havalandırma sistemlerinin yanı sıra, davlumbaz, vantilatör, ısıtıcı üretimi de yapıyor. 

İSPANYA'DA TESİS KURDU 

Haberin Devamı

50 yıl önce Ankara'da kurulan firma, İspanya'da da bu yılın başında 5 milyon euroluk tesis kurmuştu. Barcelona'daki 12 bin metrekarelik alana kurulan tesis, flexible hava kanalı üretimi gerçekleştiriyor. Ankara ve İstanbul'daki fabrika alanlarında 300'den fazla işçiye istihdam sağlayan AFS, üretiminin yüzde 80'ini dünyada 70'den fazla ülkeye ihraç ediyor.

Diğer Şirket-Haberleri Haberleri