İşçiye istediğiniz kadar zam yapın

Bigpara Haber
İşçilerle toplu sözleşme pazarlığını yürüten hükümete, IMF`den ‘‘şartlı’’ vize geldi. IMF, ‘‘kaynağın bulunması’’ şartıyla bütçede öngörülenin üzerinde zam yapılabileceğini belirtti. Hükümet de Vakıfbank`ın özelleştirilmesinin sürekli gündemde tutulmasının, bankanın mali bünyesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

5.Gözden Geçirme çerçevesinde Ankara`ya gelen IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki heyyet, dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile görüştü.

Görüşmede, kamu kesimi toplu sözleşmeleri de gündeme geldi. Şahin, sözleşmelerde bütçede öngörülenin üzerine çıkılmamasının hedeflendiğini, ancak sosyal devlet olmanın gereği nedeniyle ‘‘kaynağının bulunması’’ koşuluyla bu hedefin üzerine çıkılabileceğini vurguladı. Moghadam ise kaynağının bulunması koşuluyla bütçedeki hedefin üstüne çıkılmasına itiraz etmeyeceklerini belirtti.

Ayrıca Haziran sonu itibariyle IMF`ye vaadedilen atıl istihdamın önüne geçmek için emeklilik yolu ya da başka biçimlerde tasfiye edilecek işçi sayısı hedefinin 2 bin 500 altında kalması da tartışıldı. Şahin, bu rakamın Haziran sonu hedefi olan 9 bin 900 kişiye ulaşmamasında toplu sözleşmelerin 15 Temmuz`da bağlanacak olmasını gösterdi. Şahin, çalışanların yeni toplu sözleşmelerin netleşmesinin ardından emekli olmayı beklediklerini söyledi.

Ayrıca özelleşen kurumlardaki işçilerin, ihtiyacı olan bakanlıklara memur olarak aktarılmasına olanak sağlayan yasal hazırlıklar da görüşmelerde ele alındı. Şahin bunun yanı sıra 35 bin yeni kadro hedefinden ayrılmayacaklarını da IMF`ye iletirken, bu rakamın ‘‘35 bin 1 olmayacak’’ taahhüdünde bulundu.

Diğer Ekonomi Haberleri