İş ve işçi bulma hizmetleri özelleşiyor

Bigpara Haber
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in sosyal güvenlik reformunun ikinci ayağını oluşturan 4 KHK`yi onaylamasıyla İş ve İşçi Bulma Kurumu kaldırılarak yerine Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) oluşturuldu. Kararnameyle, devlet tekelinde bulunan iş ve işçi bulma hizmetleri bundan böyle özel sektör tarafından kurulacak `Özel İstihdam Büroları`nca da verilebilecek. Özel istihdam bürolarının faaliyete başlamasına izin verilmesi, bu izinin iptali ve büroların denetlenmesi İş-Kur tarafından yapılacak. Özel iş bulma büroları sadece yurtiçi işe yerleştirme faaliyetinde bulunacak, kamu kurumlarıyla yurtdışına işçi bulma işlemleri yapamayacak. Bürolar iş arayanlardan çıkar sağlayamayacak, işe yerleştirme karşılığında işverenden ücret alabilecek.


İŞSİZLİK SİGORTASI`NDAN SORUMLU OLACAK;

İş-Kur Genel Müdürvekili Necdet Kenar, düzenlediği basın toplantısında, AB normlarında çağdaş iş kurumları gibi örgütleneceklerini belirterek, kurumun işe yerleştirme, işgücü piyasasını izleme yanı sıra aktif işgücü programlarıyla işgücüne vasıf kazandırma ve iş kurmaya destek gibi faaliyetlerde de bulunacağını anlattı. İş-Kur`un işsizlik sigortasının yürütülmesinden de sorumlu olacağını bildiren Kenar, İş-Kur`un organlarının genel kurul, yönetim kurulu, genel müdürlük ve il istihdam kurulları olduğunu bildirdi.

İstihdam politikaları üretecek genel kurulun 3 yılda bir 50 delegeyle toplanacağını dile getiren Kenar, yönetim kurulunun, genel müdür, yardımcısı, bakanlık temsilcisi, TESK temsilcisi, en çok üyeye sahip işçi ve işverenkonfederasyonlarından birer üye olmak üzere toplam 6 kişiden oluşacağını aktardı. Kenar, illerde bölge müdürlükleri yerine yerel istihdam politikalarını belirleyecek `İl İstihdam Kurulları` oluşturulacağını da sözlerine ekledi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri