İran-Rusya askeri işbirliği anlaşması

Bigpara Haber
Rusya ile İran kapsamlı bir askeri işbirliği anlaşmasına imza atarken, Moskova`nın Tahran`a konvansiyonel silah satmasını engelleyen anlaşma geçerliliğini yitirdi.

İran ile Rusya`nın askeri işbirliği alanında geniş kapsamlı bir anlaşmaya vardıkları, Rusya ile ABD arasında 1995 yılında imzalanan ve Moskova`nın Tahran`a konvansiyonel silah satmasını engelleyen anlaşmanın geçerliliğini yitirdiği bildirildi.
İran`a ziyaretinin son günü olan dün İran Savunma Bakanı Ali Şamkani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev, iki taraf arasında askeri ve teknik işbirliği alanında yeni bir safhaya geçmek için anlaşmaya varıldığını söyledi. Sergeyev ve Şamkani, 1995 yılındaki anlaşmanın, Rusya ve İran için artık belirleyici bir faktör olmadığını ifade ettiler.

Şamkani, bu anlaşmanın artık tarihe gömüldüğünü söyleyerek, `Bugün bağımsız ülkelerin dış etkileri dikkate almadan kendi ortaklarını seçecekleri doğrulandı` dedi.

Şamkani, İran ve Rusya`nın NATO`nun genişlemesi, Afganistan sorunu, Batı`nın Kafkaslar ve Orta Asya bölgelerinde etkisini artırması gibi nedenlerle, güvenlik konusunda ortak bakış açısına sahip olduğunu belirtti. Bakan Şamkani, bu sebeplerin iki ülkeyi savunma işbirliğine yönelttiğini de dikkati çekti.(FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri