İran`da 1250 büyük ihale

Bigpara Haber
17-18 ekim`de yapılacak ihaleler arasında otoyol, trenyolu, köprü, tünel, iş merkezleri, oteller, turizm merkezleri ve toplu konut projeleri bulunuyor

Kuraklık ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle ekonomik durgunluğa giren İran petrol gelirlerinin artmasıyla yeniden atağa geçti. Cumhurbaşkanı Hatemi hükümeti, ülkeye giren yabancı sermayenin artışı için yeni bir program başlattı. Bu çerçevede 1250 inşaat projesini uluslararası ihaleye açacağı bildirildi. İran gazetesinin önceki günkü sayısında güvenilir bir hükümet kaynağına dayanarak verdiği habere göre, ihale 17-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan ve 25 ülkeden firmaların katılacağı Birinci Yabancı Yatırım Kongresi`nde yapılacağı bildirildi. Söz konusu 1250 proje arasında otoyol, trenyolu, köprü, tünel, iş merkezleri, oteller, turizm merkezleri ve toplu konut projeleri bulunuyor. İran önceki gün de 8 barajın rehabilitasyonu için uluslararası ihale açacağını duyurmuştu.


4 MİLYAR DOLARLIK ÖDENEK;

Hatemi Hükümeti ülkede yüzde 16`yı bulan işsizlik oranını aşağıya çekmek için meclisten de aradığı desteği aldı. İran meclisi, hafta başında olağandışı petrol gelirlerinden 4 milyar dolarını istihdam yaratıcı projelerde kullanılmasına ilişkin hükümet planını kabul etti. İran radyosunun haberine göre plan hükümete, mart ayına kadar 4 milyar doları istihdam yaratacak kalkınma projelerine harcama olanağı tanıyor. İran radyosuna göre hükümetin kalkınma projeleri arasında sanayide verimliliğin ve üretimin artırılması için yeni fon yaratılması bulunuyor. Radyo hükümetin önceliği yarım kalan projelerin tamamlamaya vereceğini ve bu iş için 980 milyon dolar ayırdığını bildirdi. Petrol geliri fazlasının 100 milyon dolarlık kısmının ülkenin kuraklıktan etkilenen bölgelerine ayrılacağı, 150 milyon dolarlık kesminin ise devlet memurlarına ikramiye olarak dağıtılacağı belirtildi.
(YENİ BİNYIL)

Diğer Piyasa Haberleri