Irak: Suriye Boru Hattı Hazır

Bigpara Haber
Irak`ın, Suriye üzerinden petrol ihraç edebileceği boru hattının kullanıma hazır olduğunu BM`ye bildirdiği öğrenildi.


BM sözcüleri Irak`ın, boru hattından ihracat yapılmadığını ancak gerektiğinde kullanılabilmesi için hazır duruma getirildiğini ifade ettiğini söylediler. Ancak basın haberleri ve Suriye kaynakları Irak`ın 16 Kasım`dan bu yana boru hattından günde 150 bin varil petrol pompaladığını öne sürdüler. Irak - Suriye petrol boru hattı 1982 yılından beri atıl vaziyette duruyordu. Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde, Irak ürettiği petrolü sadece Yumurtalık ve Mina El Bakr terminallerinden ihraç edebiliyor. Bu satışlardan sağlanan gelir BM denetimindeki bir banka hesabına yatırılıyor ve bununla sivil halkın ihtiyacı olan insani yardım malzemesi satın alınarak dağıtılıyor. Konuyu araştırmakla görevlendirilen BM Irak Programı İcra Direktörü Benon Savan ise, Irak ve Suriyeli yöneticilerle temas ettikten sonra, Boru hattının sırf deneme amacıyla mı kullanıldığını, yoksa boru hattından ihracat mı yapıldığını anlamaya imkan bulunmadığını söyledi.


Diplomatik kaynaklar, Suriye`nin Irak`tan petrol alarak karşılığında bu ülkeye mal vermesi halinde bunun Güvenlik Konseyi`nin iznine tabi olacağını belirttiler.
Bu arada uzmanlar boru hattının 23 Kasım`da dün itibarıyla tamamıyla dolmuş olacağını ve Suriye`nin bu tarihten itibaren, istediği takdirde, boru hattından petrol çekmeye başlayabileceğini belirtiyor. Bu gelişme üzerine İngiltere, durumu gözden geçirmek üzere BM Yaptırımlar Komitesi`ni acele olarak toplantıya çağırdı.
Diplomatlar, Irak`ın sattığı petrolün parasının BM denetimindeki emanet hesabına yatırılması kaydıyla, Güvenlik Konseyi`nin Irak`ın Suriye üzerinden petrol satmasına itiraz etmeyeceği görüşünü savunuyorlar. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri