Irak savaşının ABD`ye maliyeti 48 milyar $

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak savaşının Washington´a bugüne kadarki maliyetinin yaklaşık 48 milyar doları bulduğunu bildirdi

Bigpara Haber
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak savaşının Washington´a bugüne kadarki maliyetinin yaklaşık 48 milyar doları bulduğunu ve Eylül ayı sonuna kadar bu rakamın 10 milyardolar daha artacağını bildirdi.

Pentagon´un bütçe sorumlusu Dov Zakheim, yaptığı açıklamada, hesaplanan bugüne kadarki masraflara, 20 Mart´ta başlayan savaş dönemi(1 Mayıs´a kadar), savaş sonrası istikrar çabaları giderleri ile savaşöncesi 30 milyar doları bulan, birliklerin bölgeye kaydırılması ve buna bağlı tesislerin inşası gibi harcamaların dahil olduğunu söyledi.

Zakheim, yaklaşık 2 aydır süren Irak´ta istikrar çabalarıyla, yeniden inşanın gelecek yılki maliyetini tahmin edemediğini, çünkü, gelecekte bölgede ne kadar Amerikan askeri varlığının kalmasının gerektiğinin hala belli olmadığını kaydetti. Irak´a barış gücü çerçevesinde yabancı askerler geldiği zaman tablonun daha netleşeceğini ifade eden Zakheim, ´´Eylül ayı sonunda yeni birlikleri, ülkenin (Irak) durumunu göreceğiz ve daha iyi tahmin olanağımız olacak´´ dedi.

Pentagon´a göre ABD´nin Irak´ta savaş sonrası istikrar çabaları için Eylül ayına kadar ayda yaklaşık 4 milyar dolar gideri olacağı, harcamaların mali yıl sonu olan 30 Eylül´e kadar da yaklaşık 58 milyardoları bulacağı tahmin ediliyor. (A.A.)

Diğer Genel Haberleri