Irak`ın BM`ye Petrol Resti Sonuç Verdi

Bigpara Haber
BM, Irak`ın gıda için petrol programı çerçevesinde sattığı petrolün bedelini dolar yerine euro olarak ödemesini kabul ederken, bunun Bağdat`a yıllık 270 milyon dolar zarara mal olacağı belirtiliyor.


BM, Irak`ın, gıda için petrol programı çerçevesinde sattığı petrolün bedelini dolar yerine euro olarak tahsil etmesine yeşil ışık yaktı. Bu konudaki karar, önceki akşam New York`ta toplanan BM yaptırımlar komitesi tarafından alındı.
BM uzmanları, Irak`ın petrolünü dolar yerine euro karşılığı satmasının kendisini yılda 270 milyon dolar zarara uğratacağını hesapladılar. Irak, BM dolardan euro`ya geçişi kabul etmediği takdirde uluslararası piyasaya petrol vermeyi durduracağı tehdidinde bulunmuştu. Irak günde ortalama 2.4 milyon varil petrol ihraç ediyor ve karşılığında 60 milyon dolar kazanıyor. Irak`ın petrol ihracatının dünya petrol ihracatının yüzde 5`ini oluşturduğu, BM kaynaklarınca ifade edildi. Irak Güvenlik Konseyi`nin izniyle üretebildiği kadar petrol satabiliyor.


Öte yandan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak`taki insani durum hakkında rapor hazırlayacak uzmanlar komitesinin başkanlığına, Norveç`in eski dışişleri bakanlarından Thorvald Stoltenberg`i atadı. Güvenlik Konseyi geçen Haziran ayında, Irak`ın, gıda için petrol programının iyi işlemediği yolundaki şikayeti üzerine durumu değerlendirecek bir rapor hazırlamak üzere bir komisyon oluşturmuştu. BM Genel Sekreteri Annan, komisyon başkanlığına Stoltenberg`i atadığını resmi yazıyla Güvenlik Konseyi başkanlığına bildirdi. Stoltenberg, 1987 - 1989 ve 1990 - 1993 yılları arasında iki kez Norveç dışişleri bakanlığı yapmıştı. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri