Intel beyin hızında

Intel yeni ürettiği transistörü San Fransisco`da bilgisayarlar devlerinin katıldığı bir toplantıda tanıttı

Bigpara Haber
Dünyanın en büyük bilgisayar çipleri üreticisi Intel, dünyanın en küçük ve en hızlı transistörünü üretti. Yeni transistör gelecek on yıl içinde şimdikilerden on kat hızlı çiplerin üretilmesini sağlayacak.

Mikroçip pazarının neredeyse tek hakimi olan Intel`in, ABD`nin San Francisco kentinde düzenlenen ve bilgisayar dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı bir toplantıda tanıttığı yeni transistör, santimetrenin milyonda üçü kadar, yani 0.03 mikronluk bir yer kaplıyor ve üç adet atom büyüklüğünde. Yeni transistörün 100 bin tanesi ancak bir kağıt yaprağı kalınlığına ulaşıyor. Bugüne kadar geliştirilen en küçük transistör 0.18 mikron büyüklüğünde. Bilgisayarların beyni olarak tabir edilen çipler milyonlarca transistörden meydana geliyor. Transistör elektrik akımını değiştirerek veri akışını denetliyor. Transistörler küçüldükçe çipler daha da hızlanıyor. Bugün dünyanın en hızlı çipi olan Intel`in Pentium 4 işlemcisi, silikon parçacıklar üzerine yerleştirilmiş 42 milyon transistörden oluşuyor. Pentium 4, Pentium 3`ün bir üst modeli olarak geçtiğimiz ay piyasaya sürüldü. Intel`in yeni transistörü sayesinde 400 milyon transistörden oluşan çipler üretmek mümkün olabilecek.

BEYİN HIZINA ULAŞACAK;

Intel`in yeni transistörü sayesinde bilim dünyasında yeni ufuklar açılacak. Intel yetkililerine göre yeni transistör ile geliştirilecek çipler sayesinde insan beyni kadar hızlı düşünebilen ve işlem yapabilen bilgisayarlar geliştirmek mümkün olabilecek. Intel`in 5-10 yıl içinde üretmeyi planladığı çipler 10 GHZ hızında olacak. Bugün üretilen en gelişmiş çip 1.5 GHZ hızında. Bu, tabancadan çıkan kurşun 30 santimetre yolu kat edene kadar bilgisayarın 20 milyon işlem yapabileceği anlamına geliyor. Bilgisayar insan ses ve görüntülerini ayırt edebilecek ve böylece güvenlik sorunları ortadan kalkacak. Çiplerin şimdilik en büyük sorunu sıcaklık. Transistörler küçüldükçe ve hızlandıkça üzerinden geçen elektriğin yarattığı sıcaklık da artıyor. Aşırı ısınma da çiplere zarar veriyor. Bu nedenle Intel, transistörleri bir sır olarak sakladıkları yeni bir kimyevi madde ile kaplayarak sıcaktan korunmasını sağlıyor. (YENİ BİNYIL)


Diğer Genel Haberleri