İngiltere Merkez Bankası faize dokunmadı

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini yüzde 0.5'te tuttu; faizleri yükseltmeden önce gelecek birkaç ayda ekonomide toparlanma görmek istiyor.

Bigpara Haber

İngiltere Merkez Bankası (BoE), faiz oranlarını sabit tuttu. Banka yılın başındaki zayıf büyümenin geçici olabileceğini, ancak faizleri yükseltmeden önce önümüzdeki birkaç ay içinde ekonomide bir toparlanma görmek istediğini söyledi. BoE, faiz artıracağı yönünde birkaç hafta öncenin yaygın beklentisinin tam aksine, politika faizini yüzde 0.5'te sabit tuttu. Karar 2'ye karşı 7 oyla alındı.

Reuters anketine katılan ekonomistler de benzer bir karar bekliyorlardı. BOA beklentilere paralel olarak, varlık alım programını 435 milyar sterlinde tutma kararını da oybirliğiyle aldı.

Haberin Devamı

BoE'nin açıklamasının ardından sterlin kazanımlarını kaybederek 1.352 dolar ile günün dip seviyesini görürken, İngiltere'nin iki yıllık tahvil getirileri hafif geriledi.

İngiltere ekonomisi geçtiğimiz yıl, enflasyonda Brexit kaynaklı bir sıçramanın tüketici harcama gücünü zedelemesi ve bazı işletmelerin uzun vadeli yatırımları ertelemesi üzerine eş düzeyli ekonomilerin çoğundan daha yavaş bir büyüme kaydetti.

BOA yaptığı açıklamada, 2018'in başlarındaki büyümenin muhtemelen ilk başta düşünülenden daha güçlü olacağını belirtti ancak politika yapıcılarının çoğu emin olmak için beklemek istedi.

BOA Para Politikası Kurulu üyelerinin çoğunluğu, "İlk çeyrek verilerindeki zayıflık, İngiltere ekonomisinin görünümü için çok az etkili olacak, geçici bir zayıflık dönemiyle tutarlıdır" dedi. Bu, BoE'nin ekonomik tahminlerini güncelleyeceği Ağustos ayında bir artışın önünü açabilir.

Politika yapıcılardan An McCafferty ve Michael Saunders, yine faiz artışını desteklediler ve bu yıl şimdiye kadar görülen zayıf büyümenin "geçici veya değişken faktörleri" yansıttığı konusunda ortak görüş belirttiler. McCafferty ve Saunders, yine de faiz artırımının ertelenmesinin, daha sonra ani bir sıkılaşma riski yaratabileceği uyarısında bulundular.

Haberin Devamı

BoE Başkanı Mark Carney, Nisan ayında merkez bankasının karışık ekonomik veriler nedeniyle Mayıs'taki faiz oranlarını yükseltmeyeceğini belirterek Mayıs'ta faiz artışı olacağına dair tahminleri tersine çevirmişti.

Banka 2018 büyüme beklentisini yüzde 1.8'den yüzde 1.4'e, 2019 ve 2020 beklentilerini yüzde 1.8'den yüzde 1.7'ye çekti.

Diğer Ekonomi Haberleri