İngiltere Brexit tazminatını açıklayacak

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmasından doğacak tazminat konusundaki önerilerini, Aralık ayında yapılacak AB zirvesinden önce sunacaklarını söyledi.

Bigpara Haber

AB, müzakerelerdeki tıkanmayı aşmak için daha yapılacak çok şey olduğunu, Cuma günü Almanya'nın Gotheburg kentinde yapılan liderler toplantısında Başbakan Theresa May'e söylemişti. AB, İngiltere'nin tazminat teklifini, Aralık başına kadar ayrıntılı olarak belirlemesini istedi.

Hammond dün BBC'ye yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'ne önerilerimizi liderler konseyi toplantısına kadar yetiştireceğiz" dedi.

Hammond, bu hafta açıklayacağı bütçe planında, hem mali sıkıntılara çözüm bulmak, hem de seçmene May'in Brexit'i yürütürken, ülkenin iç sorunlarını da çözmeye çalıştığını göstermek zorunda.

Haberin Devamı

İngiltere'nin tazminat konusunun hâlâ çözümlenmemesi, bu ülkenin, AB üyeliğinin sona ereceği Mart 2019'dan sonra AB ile arasında geçerli olacak ticaret ilişkilerinin şimdiden belirlenmesi için gösterdiği çabaları zora sokuyor.

May, yaptığı ilk teklif olan 20 milyar euroyu artırmaya hazır olduğunun işaretini verdi ancak AB'nin isteğinin bunun üç katı olduğu biliniyor.

Brexit yanlıları tarafından AB'ye fazla yumuşak davranmak ve yumuşak Brexit için çaba göstermekle eleştirilen Hammond, İngiltere'nin ödeyeceği tazminat konusunda sağlam bir tavır sürdüreceğini söyledi.

ITV televizyonu ile dün yaptığı söyleşide Hammond, "Antlaşmalar uyarınca borçlu olduğumuzun tartışılmadığı konular var, miktarları tartıştığımız noktalar var, bir de ödeme yapılıp yapılmayacağı tartışılan alanlar var" dedi.

"Elbette biz İngiliz vergi mükellefleri için en uygun olacak anlaşmayı sağlamak için çok mücadele edeceğiz."

Haberin Devamı

Brexit'in bir ticaret anlaşması yapılmadan gerçekleşmesi ihtimali hakkında bir soruya Hammond, her iki tarafın da yararına olduğu için, bir anlaşmaya varılacağına dair inancının "her geçen gün daha da pekiştiğini" söyledi.

AB'nin zaman sıkışıklığı nedeniyle fazla iyimser gözükmemesine rağmen May ve Brexit Bakanı David Davis, üyeliğin sona erdiği tarihte, Brexit koşullarından ayrı, kapsamlı bir ticaret anlaşmasının gerçekleşmiş olmasını istiyorlar.

Diğer Ekonomi Haberleri