İngiltere Başbakanı May: Yalın bir tercihle karşı karşıyayız

İngiltere Başbakanı May, Brexit için Avrupa Birliği ile dün vardığı anlaşmanın ardından, bugün İngiliz parlamentosuna, "yalın bir tercihle karşı karşıya olduklarını" söyleyecek.

Bigpara Haber

İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün parlamentoda yapacağı konuşmanın metnine göre milletvekillerine, ya anlaşmayı desteklemelerini, eğer reddederlerse, ülkeyi yeniden en başa geri döndürerek daha fazla bölünme ve belirsizliğe yol açacaklarını söyleyecek.

May'in dün Brüksel'de AB ile kesinleştirdiği çıkış anlaşmasına göre İngiltere bloktan ayrıldıktan sonra da AB ile yakın ticari ilişkilerini sürdürebilecek. Anlaşmaya muhalefetteki İşçi Partisi gibi, hükümeti destekleyen Kuzey İrlanda DUP partisi de karşı çıkıyor. İngiltere'de 40 yılı aşkın süredir en ciddi dış politika ve ticaret politikası değişikliğine yol açacak olan Brexit anlaşmasının kaderi artık İngiliz parlamentosunda. Anlaşmayı 13-14 Aralık'taki AB zirvesinden hemen önce oylayacak olan parlamento ülkenin AB'den çıkış yöntemi konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşıyor. Bu kararın alınmasında May'i zorlu bir süreç bekliyor.

Konuşma metnine göre May, "Bu, uzun ve kompleks bir müzakere oldu. İki tarafın da taviz vermesi gerekti. Bu, müzakerenin doğasında olan bir şey" diyor.

Haberin Devamı

"Avam Kamarası'na şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, elimizde bundan daha iyi bir anlaşma yok... Milletvekilleri bir tercih yapmak zorunda" diyen May, parlamenterlerden anlaşmayı desteklemelerini ve ülkenin yoluna devam etmesini istedi.

"Ya da bu meclis anlaşmayı reddetmeyi ve en başa geri dönmemizi tercih edebilir.. Böyle bir durum daha fazla bölünmeye, daha fazla belirsizliğe ve bunların getireceği risklere kapı açacaktır."

Haberin Devamı

Anlaşmayı halka kabul ettirmeyi vaat etmiş olan May, parlamenterleri, eğer anlaşmayı reddederlerse AB'den anlaşmasız çıkacaklarını söyleyerek uyarıyor. İş dünyası ise böyle bir durumun dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan İngiltere'ye büyük zarar vereceğini söylüyorlar. AB ise tavrını açıkça ortaya koydu: Eğer İngiltere parlamentosu anlaşmayı reddederse, Brexit müzakerelerine yeniden başlamak istemiyorlar. Parlamentoda May'in 314 milletvekili, muhalefet partilerinin ise 313 sandalyesi var. Ancak May'in başkanı olduğu Muhafazakar Parti içinde de AB karşıtı olan ve anlaşmaya itiraz eden üyeler bulunuyor. Hükümeti destekleyen DUP partili 10 milletvekili hafta sonunda, anlaşmaya olumsuz oy vereceklerini açıkladılar.

Oylamada May'in basit çoğunluğu sağlaması yeterli olacak. Bu sayı da, eğer tüm üyeler eksiksiz oturuma ve oylamaya katılırsa, 320 oy demek. Ancak parlamento yönetiminde deneyimli muhafazakar üyeler, hasta olan ve katılmayan üyeler olması durumunda başbakanın 305 oyla bile istediği sonucu alabileceğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

May konuşmasında, "Ulusal çıkarlarımızın neler olduğu çok açıktır. Halkımız referandumun sonucuna saygı gösteren ve bu sonuç ne olursa olsun, bizi yeniden bir ülke olarak birleştirecek bir anlaşmayı gerçekleştirmemizi bekliyor " diyecek.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Diğer Ekonomi Haberleri