İngiliz Futbolunun Hisseleri De Geriliyor

Bigpara Haber
Londra Borsası`nda işlem gören İngiliz futbol kulüplerinin hisseleri transfer ücretlerine yönelik endişeler nedeniyle değer kaybediyor. Bu durum halka arza hazırlanan diğer kulüpleri endişelendiriyor.

Oynadıkları futbolla, yorumcu ve yazarlarının eleştiri oklarına hedef olan İngiliz futbol kulüplerinin hisse senetleri de eski cazibesini yitiriyor. Londra Borsası`nda işlem gören 10 İngiliz Premier Ligi takımının 7`sinin hissesi yıl başından bu yana yaşadıkları değer kaybı ile yatırımcısını üzüyor. Söz konusu takımların hisselerinin yaşadığı yüzde 20`lik düşüş, değerlerinden de 100 milyon Pound (144 milyon dolar) kaybetmelerine neden oldu.


Bu takımlardan bir çoğunun hisse senedi, rekor düşük seviyelere inerken, üç tanesi şimdiden 2000 mali yılını zararla kapatacağını açıkladı. 1990`lı yılların başında moda olan futbol klübü hisseleri, artan transfer fiyatları ve futbolculara ödemek zorunda kaldıkları yüksek ücretler nedeniyle son yıllarda eski popüleritesini kaybetti. Analistlere göre de televizyon şirketleriyle imzalanan yayın anlaşmaları kulüplerin gelirlerinde artış yaratsa da artan transfer fiyatları ve diğer maliyetlerini karşılamaya yetmiyor. Uzmanlar küçük klüplerin artan futbolcu ücretleri nedeniyle daha zor durumda olduklarına dikkat çekerek, uzun dönemde bu klüplerin zarar etmeye başlayacaklarını, düşen hisse değerlerinin de bunu ifade ettiğini kaydediyorlar.


Avrupa Birliği`nin futbolcu transferi sistemine yönelik reformları içeren yeni bir kanun konusunda çalışmalara başlamış olması da kafaları karıştırıyor. Futbol Kulübü hissesi yatırımcıları da Avrupa Birliği`nin uygulamaya koyacağı yeni kanunun klüplere ait olan futbolcuların değerini düşüreceği ve bununda hisse senetlerini olumsuz yönde etkileyeceği yönünde endişe duyuyorlar. Diğer yandan bazı olumlu haberlerde anlık yükselişlere neden oluyor. Premier Lig ve British Sky Broadcasting Group ile imzalanan yeni yayın anlaşması her bir kulübün maçlarının yayınından elde ettiği yıllık geliri ikiye katlayacak. Bu anlaşma, takımların internet ve diğer medyalar aracılığıyla yayınlanacak maçları konusunda da hak talep etmelerine imkan veriyor.


SAHASINDA KAYBETMEK;

Frasız futbolcu David Ginola`yı orta sahasına getirerek takımı güçlendirmeye çalışan Aston Villa`nın hisse senetleri, aynen oyunda olduğu gibi skora gitmekte güçlük çekiyor. Birmingham`ın takımı olan Aston Villa sahasında çıkaramadığı puanlarla geçtiğimiz sene Premier Ligi 6`ıncı sırada tamamlarken, hisse senetleride en kötü performansı sergileyerek, hem taraftarları hem de yatırımcılarını üzdü. UEFA Kupası maçlarına katılma şansını yitirerek buradan elde edeceği gelirlerden de olan Villa`nın yıllık zararı 4 milyon pound oldu. Halen 315 pence seviyelerinde işlem gören Villa`nın hisseleri, 1997`deki arz fiyatının üçte biri değerinde işlem görüyor. Chelsea Village ve Newcastle United da Villa ile aynı kaderi paylaşıyor.


TEK GOLE 5.4 MİLYON POUND;

Şampiyonlar Ligi`nde Çeyrek Finale kadar çıkmayı başarmasına rağmen Chelsea takımının geçtiğimiz seneki zararı 3.5 milyon pounda kadar ulaştı. Londra takımı olan Chelsea`nin yapmış olduğu yüksek maliyetli transferler takımın hisselerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu. Jimmy Floyd Hasselbaink ve Mario Stanic gibi transferler için takım piyasa değerinin yarısı olan 42 milyon pound harcamak zorunda kalmıştı. Chelsea 1998 yılında İtalyan golcü Pierluigi Casiraghi için 5.4 milyon pound ödemiş, ancak Casiraghi sakatlanmadan önce oynadığı 15 maçta takım için ancak 1 gol atabilmişti. Chelsea hisseleri bu yıl yüzde 20 oranında değer kaybetti. Başbakan Blair`in de tutuğu Londra takımının hisseleri 1996 yılındaki arz fiyatının yüzde 12 altında işlem görüyor.


NEWCASTLE DA ZARAR EDİYOR;

Önceki seneyi karla kapatan Newcastle`ın geçtiğimiz yıl boyunca zararı ise, 15.5 million pound oldu. Kulüp yaptığı açıklamada, oyuncu satışı ve sponsorlarından elde ettiği gelirlerin tümünde düşüş yaşandığını kaydetti. Bu yıl yüzde 22 oranında değer kaybeden Newcastle hisseleri ise halka arz fiyatının yarısına kadar gerilemiş durumda. 1997`de Futbol Kulüplerinin hisselerinden oluşturulmuş olan The Singer & Friedlander Fonu da bu yıl değerinin yüzde 3`ünü kaybetti. Fon`un büyük oranda değer kaybetmemesinin nedeni ise sadece futbol kulüpleri hisselerine yatırım yapmamasından kaynaklanıyor. Fon maç yayınlarını gerçekleştiren BSkyB`nin hisselerini de elinde tutuyor.


ARZ İÇİN BEKLEYEN KULÜPLER KAYGILI;

İngiltere de futbol kulüpleri hisselerinin sergilediği kötü performans arz için hazırlık yapan diğer Avrupa takımlarını da düşündürüyor. Hisselerde yaşanan gerileme bu ay içerisinde halka arz planlayan Alman Futbol Kulübü Borussia Dortmund için kötü bir ortam yaratıyor. Dortmund tüm yaşananlara rağmen borsaya giren ilk Alman Kulübü olmak istiyor. Diğer yandan İngiltere`de yaşanan düşüş hisseleri halihazırda işlem gören diğer Avrupa takımları AFC Ajax ve FC Koebenhavn A/S`ı da kaygılandırıyor. Böylece bir zamanların moda yatırım aracı olan futbol kulübü hisseleri eski çekiciliğini kaybetmiş bulunuyor. Uzmanlar özellikle transfer ve futbolculara ödenen ücretlerde düşüş yaşanmadığı sürece futbol kulübü hissesi almayı tavsiye etmiyorlar. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri