İngiliz Brokerlar İttifak İstiyor

Bigpara Haber
LSE`nin küçük brokerları, ittifakı benimserken birleşmeye olumsuz bakıyor. Hiçbir değişikliğe gidilmemesi en fazla karşı çıkılan seçenek olurken, yabancı borsalardan olumlu işaretler geliyor.


Frankfurt ve Nasdaq borsalarıyla flört eden Londra Borsası`nın henüz tam manasıyla bir ittifaka imza atmamış olması Britanyalı brokerları harekete geçirdi. Piyasalarda yaşanan gelişmelerin borsaları birleştirmeye zorladığını belirten brokerlar Londra`nın tek başına hareket etmesini istemiyorlar. İngiltere`nin küçük brokerları, Londra Borsası`nın (LSE) yabancı borsalarla ortaklığa gitmesini isterken Euronext ve Nasdaq`ı favori adayları olarak sıralıyor. Özel müşteri yatırımları yöneticileri birliği APCIMS`nin İcra Başkanı Angela Knight, bu yolda tek başına ilerlemenin bir seçenek oluşturmadığını ifade ediyor. LSE`nin hissedar tabanının üçte birini temsil eden APCIMS`nin üyelerinin 150`sini kapsayan araştırmasında ittifak seçeneği benimsenirken, diğer borsalarla tam birleşmelere karşı olunduğu dikkat çekti. Araştırma, hiçbir değişikliğe gidilmemesini ise en az benimsenen seçenek olarak ortaya çıkardı. LSE`nin yapısı ile ilgili bir karar verilebilmesi için hissedarların yüzde 75`inin onayının alınması gerekiyor. APCIMS üyelerinin muhalefeti, LSE ve Deutsche Boerse`nin, Avrupa genelinde faaliyette bulunacak borsa IX`i oluşturmasını engellemişti. Küçük brokerlar, Stockholm Borsası`nın operatörü OM Gruppen`in LSE için verdiği hasmane teklifin engellenmesinde de rol oynamıştı.


Stockholm`un yaklaşımına olumsuz yanıtının bir parçası olarak LSE, Avrupa genelinde güvenilir hisse senetlerini ve büyüme potansiyeline sahip hisse senetlerini bünyesine toplayacak bir borsayı kendi başına oluşturmayı hedeflediğini açıkladı. LSE`nin açıklamasında, bunun için anlaşma yapmaya gerek olmadığı ifade edildi.


İTTİFAKA HAZIR İKİ BORSA;

Paris, Brüksel ve Amsterdam borsalarının eylül ayındaki birleşmeleri ile oluşan Euronext ve ABD`nin ikinci büyük borsası Nasdaq, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda LSE ile dostane ittifaklar kurmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Avrupa`nın en büyük borsası olan ve Avrupa genelinde faaliyette bulunacak bir ticari platformun kilit bir bileşeni olarak görülen LSE, dünyanın en büyüğü olan New York Borsası`nın da desteğine sahip. New York Borsası, davet edilmesi durumunda, LSE ile Euronext arasındaki dostane bir anlaşmaya desktek verecek. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri