İngiliz basınına göre sırada Endonezya ve Malezya var

Bigpara Haber
İngiliz basını, ABD ile İngiltere`nin Afganistan`a yönelik olarak başlatılan harekatta Afganistan`ın ardından gelecek hedeflerin hangileri olacağı konusunda farklı bir tutum içinde olduklarını yazdı.

The Independent gazetesi, ABD Başkanı George Bush`un savaşı genişletmeye ve Güneydoğu Asya`da yeni hedefler açmaya hazırlandığını, ancak İngiltere`nin bu ihtimali olabildiğince reddetmeye gayret ettiğini belirtti.

İngiltere Başbakan Tony Blair`in Ortadoğu ziyareti sırasında kısmen açıklanan bir resmi belgenin, en azından yakın zamanda Irak`a saldırı yapılmayacağının güvencesini verdiğini öne süren gazete, ABD`nin ise Güneydoğu Asya`da Filipinler, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde El Kaide örgütüne destek verildiğini düşündüğünü, bunun da süper gücün saldırılarının buralara kadar uzaması ihtimalini ortaya çıkardığını savundu.

Gazete, İngiltere`nin konuyla ilgili resmi belgeyi açıklayarak en azından Irak`ı ve bu konuda rahatsız olan Arap dünyasını sakinleştirmeyi başardığını belirtti.

The Times gazetesi de, Blair`in savaşı genişletmenin ve yaygınlaştırmanın yolunu arayan Bush`un tersine, Arap dünyasında bununla ilgili olarak ortaya çıkan endişeleri ve korkuları bastırma çabası içinde olduğunu bildirdi.

Gazete Bush ve Blair`in kullandıkları dil farklılığın hitap ettikleri kitlenin farklılığından doğuyor olabileceğini belirtirken, ``Aslında son derece büyük bir fikri koordinasyon içindeler, farklılık birinin Arap dünyasına, diğerinin de Amerikan kamuoyuna konuşmasından kaynaklanıyor olabilir`` diye yazdı.

Daily Telegraph gazetesi ise, İngiliz hükümetinin terörle mücadelenin sınırlarını ortaya koyan bir gizli çalışmasının önemli bölümlerinin Blair`in gezisinde açıklanmış olmasının önemine dikkat çekti. Gazete Blair`in, Afganistan`da savaştan sonra yeni bir yönetimin oluşturulması konusunda son derece hırslı bir ttum içinde olduğunun da bu belgeden anlaşıldığını belirtirken, ``Başbakan bununla da kalmayıp İsrail`den Çeçenistan`a kadar bütün sorunlu bölgelerde bu çatışmaların aşılması için çareler öneriyor`` diye yazdı.

Diğer Genel Haberleri