İncirde İhraç Fiyatı Düşüyor

Bigpara Haber
Türkiye`nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan incirde ihraç fiyatları düşmeye devam ediyor. 1998 yılı aralık ayında bin 966 dolar olan ton başına ihraç fiyatı, bu yıl bin 652 dolara kadar geriledi.



İncir üretiminin yüzde 90`ını ihraç eden Türkiye, incirde her yıl artan ihracat miktarına rağmen fiyat sıkıntısı çekiyor. 1998 yılı aralık ayında tonu bin 966 dolardan ihraç edilen incirde 1999 yılında bin 760 dolar olan ihraç fiyatı bu yılın aynı döneminde bin 652 dolara geriledi. Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, 2000 yılı rekoltesini 40 - 45 bin ton olarak beklediklerini belirterek, düşük rekolteye rağmen ihraç fiyatlarındaki azalmayı alıcı grupların dayatması olarak niteledi. Yurtdışı alıcı grupların Türkiye piyasasını yakından takip ettiklerini ve geçtiğimiz yıl düşük fiyatla mal alan ihracatçıya fiyat baskısı yaptıklarını ifade eden Aruman, İhracatçı geçen yıl 350 - 400 bin liradan alım yaptı. Türkiye piyasasını yakından takip eden Avrupa fiyat kırdı. 1997 - 1998 yıllarında 2 bin 100 dolar fiyat tutturulmuş olan incirde bugün fiyatlar bin 652 dolar seviyesinde. Dünya fiyatları birkez bozuldu mu eski yerine gelmesi çok zor diye konuştu. Benzer gelişmenin kuru üzüm ve kayısıda da yaşandığını ve yurtdışında iki yıl önce 2 bin 600 dolardan işlem gören Türk kayısısının şu an bin 500 dolara alıcı bulabildiğini sözlerine ekleyen Aruman, İhracatçının fiyat rekabeti sektöre zarar veriyor dedi. Tariş`in 2000 iş yılı incir sezonunu tamamladığını ve üreticiye borçları kalmadığını aktaran Aruman, toplam 5 bin 600 ton incir aldıkları bilgisini verdi. Ellerindeki incirin tamamını satacak pazarları bulunduğunu belirten Aruman, Tariş`in yurtdışında İmtasko markasıyla belli bir prestiji var. Bunun yanı sıra kooperatif kuruluşu olmamız nedeniyle fiyat tutturabildik. Tariş inciri ortalama 2 bin dolardan ihraç etti diye konuştu.


TARİŞ TÜM İNCİRİ SATACAK;

Bundan 5 - 6 yıl öncesine kadar incirin yüzde 90 - 95`inin yılbaşına kadar ihraç edildiğini, son yıllarda bu durumun değiştiğini ve yıl içine yayıldığını kaydeden Aruman, Tariş`in elindeki tüm inciri satacaklarını ifade etti. Aruman şunları söyledi: Geçtiğimiz yıl tüccarın düşük fiyat vermesi nedeniyle Tariş büyük oranda alım yapmıştı. Ancak bu yıl tüccar, 750 bin liradan alım yapan Tariş`e karşın 850 - 900 - 950 bin liradan alım yaptı. Toplam 5 bin 980 ton alım yaptık. Bunun yarısı ihraç bağlantılı. Bir kısmını Milli savunma Bakanlığı`na sattık. Ayrıca borsadan satışımız devam ediyor. Ancak, bu yıldan itibaren iç piyasaya yöneleceğiz. Çünkü, dış piyasaya endekslenince o piyasanın kuralları ile hareket etmek zorunda kalıyorsunuz. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri