IMF`ye Türkiye destekçisi başkan adayı

Bigpara Haber
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Portekiz, ekimde ayrılacağını açıklayan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato`nun yerine Dominique Strauss-Kahn`ın geçmesini destekleyeceğini açıkladı.
Fransa`nın adayı üzerinde uzlaşan AB`de ortak para kullanan 13 ülkenin katıldığı Avro Bölgesi Maliye Bakanları (Avro Grubu) toplantısında da, geleneksel olarak Avrupalı bir ismin atandığı IMF başkanlığının, bundan böyle diğer kıtalardan isimlere de açık olması üzerinde görüş birliğine vardı.
AB`de, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için önerdiği Fransa eski ekonomi ve maliye bakanı sosyalist Dominique Strauss-Kahn`a onay verilmesi Türkiye için de olumlu bir haber oldu. Strauss-Kahn, Fransız siyaset sahnesinde Türkiye dostu bir politikacı olarak tanınıyor. Bir dönem maliye ve ekonomi bakanlığı yapmış olan Strauss-Kahn, Sarkozy`nin tersine Türkiye`nin AB üyeliğine destek veriyor.
Sosyalist Parti`de, Laurent Fabius ile birlikte cumhurbaşkanlığı aday adaylığı yarışına giren ancak Segolene Royal karşısında seçimi kaybeden Strauss-Kahn, Türkiye`nin AB`den dışlanmasına şiddetle karşı çıkmıştı.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında televizyonda yapılan açık oturuma katılan Dominique Strauss-Kahn`ın diğer aday adaylarından Segolene Royal ve Laurent Fabius`a oranla Türkiye`ye yakın bir tutum sergiledi. Kahn, AB`nin Türkiye`yi Irak ve İran tarafına atmaması gerektiğini söyleyerek, Türkiye`nin üyeliği konusunda Fransa ve Almanya`nın desteğinin önemine dikkat çekmişti. Türkiye`yi yakından tanıyan Strauss-Kahn, eski cumhurbaşkanı François Mitterand`ın, 1992`de Türkiye`ye yaptığı resmi ziyarete de maliye ve ekonomi bakanı olarak katılmış ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik konulardaki birçok anlaşmaya ülkesi adına imza atmıştı.

Diğer Genel Haberleri